Web Sunucusu Nedir? İnternet Sunucuları Nelerdir?
İnternetin ortaya her türlü bilgiyi web sitelerinden elde ediyoruz sadece bilgi değil video, görsel ve ses gibi pek çok dokümandan faydalanıyoruz fakat bu dokümanları internet siteleri nasıl saklıyor ve ağ sunucusu ile web sunucusu nedir diye merak ediyor olabilirsiniz.
Hazırladığımız bu yazımızda ağ sunucusu ve internet sunucuları üzerine detaylı bir yazı hazırladık bu yazımızda web sunucusu seçerken dikkat etmeniz gerekenler, web sunucusu ne demek, web sunucusu nasıl çalışır gibi pek çok sorunun cevabını bulabileceksiniz.
Web Sunucusu Nedir?
Web sunucusu veya ağ sunucusu, web sitelerin barındırılabilmesi için internet protokolünü kullanarak barındırma ve hosting hizmeti vermektedir. Web sunucusu veya hosting internet sitelerinin yayına alınıp ve barındırılabilmesi için sunucu firmaları tarafından kiralanmaktadır.
İstemci tarafından web sitelere yapılan tıklamalar doğrultusunda buna cevap veren ağ sunucuları web sitede yer alan dosyaları kullanıcılara yani istemciye http (hyper text transfer protocol) protokül dizisi kurallarına uygun olarak gönderir.
Ağ sunucuları, pek çok farklı işletim sistemlerinin yer aldığı bilgisayar içerisinde bulunan programlar tarafından çalışmaktadır. Ağ sunucuları yazılım programlarıdır. Yazılım olarak kullanılan ağ sunucuları bilgisayarların sahip olduğu cpu ve donanımlar tarafından yönetilmektedir.
Ağ sunucusu, web site içerisinde yayınlanan görsel ve yazılı dokümanların internette yer alabilmesi ve ziyaretçilerin ulaşabilmesi için bir sunucu firmasında yer alan bilgisayar içerisinde yer almasıdır.
Ağ sunucusu, internette yer alan sitelerin yayınlarını barındırdıkları hosting hizmeti veren firmalar tarafından karşılanmaktadır. Web sunucusu, ağ sunucusu, hosting veya server olarak isimlendirilmektedir.
Web Sunucusu Kapalı Ne Demek?
Bir web sitesini ziyaret ettiğiniz de karşınıza “Cloudflare Hatası 521” çıkabilir bu web sunucusu kapalı demektir. Bu hata sunucu tarafından kaynaklanmaktadır.
Cloudflare size yanıt vermediğinde karşınıza çıkmaktadır. Tarayıcı bağlanmaya çalışıyor fakat içerik dağıtıcı yani cloudflare veya wordpress web sunucunuz tarafından kabul edilmiyor.
Kaç Çeşit Web Sunucusu Vardır?
Web sunucuları yani hosting çeşitleri birden fazladır. Bu hosting çeşitleri genellikle kullanıcının ihtiyaçlarına ve kullanım şekline göre farklılık değiştirir.
- Kiralık sunucu (dedicated server)
- Bulut sunucu (cloud server)
- Paylaşımlı Hosting Sunucu
- Sanal Özel Sunucu VPS (virtual private server)
Kiralık Sunucu Nedir? (dedicated server)
Kiralık sunucu, diğer sunuculara kıyasla daha fazla maliyetli olan ve tamamen kontrolünün size ait olduğu bir sunucu çeşididir. Kiralık sunucuları genellikle büyük web siteler kullanmaktadır. Özel isteklere göre tasarlanır ve ram gücü daha fazladır.
- Güvenilirdir.
- Hızlıdır.
- Kapsamlı Kontrol
- Tasarım imkanı.
Bulut Sunucu Nedir? (Cloud Server)
Bulut sunucu, kullanıcının istediği zaman da ve istediği yerde sahip olduğu sunucuya ulaşabilme ve doküman yükleyip paylaşabilme imkanı sunmaktadır. Fiziksel olarak çalışan sunucuların sanal olarak çalışması mantığı uygulanmaktadır. Kolay olmasından dolayı daha çok tercih edilmektedir.
- Rahat Yönetim.
- Hızlı Ulaşım.
- Kolay Kullanım.
Paylaşımlı Hosting Nedir?
Paylaşımlı hosting, birden fazla web sitesinin ortak şekilde bir sunucuyu kullanmasıdır. Sunucuyu birden fazla kullanan web sitelerin ne kadar sunucunun kaynaklarını kullandığı bilinmez. Fakat kullanıcıların hepsi sunucudan belirli sınırda faydalanma hakkına sahiptir.
- Ucuzdur.
- Güvenilirdir.
Sanal Özel Sunucu Nedir?
Sanal Özel Sunucu VPS, Çok büyük bir sunucu içerisinde yer alan başka bir sunucudur. Sanal özel sunucularda web site sunucu imkanlarını diğer siteler ile paylaşmaz. Bunu genellikle büyük kurumlar kullanmaktadır. En çok kullanılan sunucular arasında yer almaktadır.
- Maliyeti Fazladır.
- Güvenilirdir.
- Kalitelidir.
- Tasarım İmkanı Sunar.
Ağ Web Sunucusu Nasıl Çalışır?
Web sunucular bilgisayarlara kıyasla daha gelişmiş ve daha hızlı bir yapıya sahiptir. Web sunucuların çalışması için CPU genellikle çok daha büyüktür.
Web sunucusu içerisinde yer alan internet sitelerine erişim imkanı sağlanabilmesi için her siteye benzersiz bir IP Adresi atanır.
IP Adreslerinin rakamları çok uzun olduğunda domain seçimi yapılır. IP adresleri domainin karşılığıdır. 0 ve 255 arasında kalan dört sayının bir araya gelmesiyle oluşan IP Adresleri bir siteye atanır.
İnternette dolaşım yapan ziyaretçiler bir web sitesine ulaşabilmek için web sitenin domaini yani ıp adresini arama çubuğuna yazıp tıklayarak ulaşmaktadır. IP Adresleri ile DNS sistemi birbirlerine bağlı olarak çalışmaktadır. Arama çubuğuna ister IP ister Domain adını yazın ulaşacağınız site aynı olacaktır.
DNS ve IP adreslerinin birbirlerine bağlı olmasından dolayı kullanıcı arama yaptığında web sunucusu içerisinde depolanan web sitenin verileri sunucunun karşısına görsel olarak çıkacaktır.
Web sunucusu yani server kullanıcıya site ile ilgili görseller, dokümanlar ve canlı kullanım imkanını sunmaktadır. Web sunucusu ziyaretçilere web sitenin canlı halini sunabilmek için Ngnix ve apachi gibi yazılımları kullanmaktadır.
Web Sunucu Programları
Web sitelerin internet içerisinde yer alabilmesi için server yani internet ağ sunucularına ihtiyaçları vardır. Web sitenin yer alacağı internet sunucusu yazılımı markalara ve ihtiyaçlara göre farklılık göstermektedir.
Web sunucusu seçerken hangi yazılımı kullandığını incelemek için ne işe yaradığı ve ne gibi özelliklere sahip olduğu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Aşağı da yer alan web sunucu programları inceleyerek kendi ihtiyaçlarınıza uygun olarak web sunucusu programları seçebilirsiniz.
1- Apache HTTP Server
Apache, en çok bilinen internet sunucuları arasında yer almaktadır. Herkes tarafından bilinmesi ve geçmişten beri kullanması bu sektörde %40’lık bir pay sahibi olmasını sağlıyor. Apache programını sektörde yer alan herkes genellikle httpd olarak bilmektedir.
Apache programı güçlü bir web sunucu programları arasında yer alır. C ile yazılmış ve özel tasarımlara uygun bir programdır. Apache; IPv4, IPv6 ile HTTP, HTTP/2, HTTPS desteklemektedir.
2- Ngnix
Ngnix, internet sunucusu tıpkı diğer web sunucusu programları gibi geçmişten beri kullanılmakta ve güvenilir olduğunu kanıtlamıştır. Ngnix programı hızlı ve güvenilirdir kullanılması kolay olduğundan daha sık tercih edilen bir internet sunucusu yazılımıdır. Yük dengeleme özelliği ve ters apı desteği özelliğine sahiptir.
Dünyanın en büyük sosyal medya platformları olan twitter, facebook, linkedin gibi platformlara hizmet vermektedir.
3 – Lighttpd Web Server
Lighttpd, web sunucu programları arasında en az yer kaplayan ve kaynakları en tasarruflu şekilde kullanılması ve hızlı ücretsiz olmasından dolayı tercih edilmektedir. Açık kaynaklı bir yazılımdır. Windows ve linus, unix gibi platformlarda desteklenmektedir. Büyük bağlantıları işlemek için kullanılmaktadır. Çok büyük sunucularda çalışmak için tasarlanmıştır.
4 – Caddy Web Server
Caddy web server, programlama dili olarak “go” kullanmaktadır. Web sunucu programları arasında caddy web server hızlı ve dengeleyici özelliğine sahiptir. ek paket alma gibi imkanlardan kurtulma imkanı sunduğu için önemli bir yazılım programıdır.
Go programlama dili kullanılarak yazılan Caddy Web Server; hız ve çoklu platform desteğinin yanı sıra yük dengeleyici, API gateway ve ters proxy sunuyor. İhtiyaç duyduğu tüm paketleri içerisinde bulunduran bu web sunucusu, ek paket yükleme derdinden kurtarıp kurulumu oldukça kolay kılıyor.
5 – OpenLiteSpeed Web Server
Litespeed, web sunucu programı açık kaynaklı bir yazılımdır. Hızlı ve basit olmasından dolayı herkes tarafından tercih edilmektedir. Basit ve kolay kullanımından dolayı kullanım oranları artmaktadır.
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Ağ Sunucuları ve SEO İlişkisi Nedir?
Ağ sunucuları web siteleri barındırmaları ve ziyaretçilere web site ile ilgili dokümanları sunmaları açısından önemli olduğu gibi SEO açısından da oldukça önemlidir.
Ağ sunucularının web siteleri hızlı yüklemesi ve kullanıcı isteklerine hızlı cevap verebilmesi sitenin hızlı yüklenmesini sağlar. Sitenin hızlı yüklenmesini sağlayan ağ sunucusu kullanıcı deneyimini de arttıracaktır.
SEO açısından ağ sunucusunun hızlı çalışması dışında güvenilir olması ve herhangi bir saldırıya karşı güvenli olması gerekmektedir. SEO açısından içeriklerimizi video ve görsel ile kurguladığımız için saklama alanı her zaman önemlidir bu yüzden saklama alanı açısından size geniş imkan sunan bir ağ sunucusu her zaman faydalıdır.
Kaynak