URL Nedir? URL Ne Demektir? SEO İlişkisi Nedir?

İnternet kullanıcılarının hepsi web sitelerine ulaşabilmek için url adreslerine tıklayarak ziyaret gerçekleştirmektedir. İnternet kullanıcıları ve web siteler için ziyareti sağlayan link Adresi nedir? internetin her alanında kullandığımız bu link adresleri ne demektir? hazırladığımız bu yazımız da url nedir?, url ne demektir?, link adresi nedir? gibi pek çok sorunun cevabını hazırladığımız yazımız da bulabilirsiniz.

URL Nedir?

URL, ingilizcesi: Uniform Resource Locator yani kaynak konumlayıcı veya tekdüzen kaynak bulucudur. URL, İnternet içerisinde bulunan dokümanların web sitelerin sayfaların sahip olduğu benzersiz ve standart yapı kullanılır.

Link yapılarına örnek olarak: https://seodefteri.org/seo-kitaplari
url-nedir-url-ne-demektir-
Url Nedir? Ne Demektir? Link Yapısı Örneği

Link adresleri ilk olarak bilişim ve internet sektöründe adını duyurmuş ve herkesin tanıdığı tim berners lee tarafından 1994 yılında ortaya çıkmıştır. Link yapıları UNIX dosyasındaki prensiplere uygun olarak oluşturulmaktadır.

Link yapısı içerisinde yer alan slah işareti (/) indeks, klasör, dosya ve kaynakları birbirinden ayırabilmek için kullanılmaktadır.

https://seodefteri.org/seo/seo-kitaplari

Dosya formatlarını belirleyebilmek için cümleleri bitirmek için kullandığımız “.” işareti kullanılmaktadır. Örnek olarak: file.html, file.txt, robots.txt gibi dosyalar örnek verilebilir.  Yukarı da yer alan standartlaşmış ve sıklıkla kullanılan link adresi yapısı tamamlandıktan sonra PHP tarafından işlenmesi için gönderilmesi gerekmektedir.

Link adresleri hayatımızın her alanında çok sık olarak kullanıyoruz özellikle sosyal medya mecralarında bir videoyu beğendiğimiz de farklı bir platformda paylaşmak için bu link yapılarından faydalanmaktayız.

URL Ne Demektir?

URL Açılımı, Uniform Resource Loader demektir. Türkçesi ise tekdüzen kaynak bulucu veya kaynak konumlayıcı demektir. İnternet içerisinde yer alan dokümanların adreslerini tanımlamak için kullanılır.

URL Adresi Nedir?

Link adresleri aslında bir çok benzersiz rakamın bir araya gelerek oluşmasıdır fakat kullanıcılar bu rakamları ezberleyememesi ve anlamlandıramayacağı için metinsel hale dönüştürerek kullanılmaktadır. Link Adresleri içerisinde IP Adresleri bulunmaktadır.

Link adresleri içerisinde kullanıcıların bir web site içerisinde kategori, dosya, sayfa veya bir görsele ziyaret etmelerini sağlayan uzantılar (/) işareti ile ayrılarak eklenir.

https://seodefteri.org
https://seodefteri.org/en-US/docs/Learn/
https://seodefteri.orgorg/en-US/search?q=

Yukarıda yer alan yapılar bir sayfanın yüklenmesi için tarayıcının adres çubuğuna yazıldığında yüklenmeye başlayabilir.

HTTP, link yapsının en başında yer alır. kullandığınız tarayıcının yüklemek istediği sayfayı kullanacağını gösteren protokolü temsil eder. Http ve hptts yapıları web sitelere göre değişkenlik göstermektedir.

Schema, karakterlerle ayrılan ve domain yani otorite bölümü yer alır. ://.  Etki alanının bağlantı noktasını içermektedir.

Linke giden yol /path/to/myfile.html/ olarak web sunucusu içerisinde kaynağa giden yolu temsil eder.

Parametreler ise internet sunucusu içerisinde sembollerle veya anahtarlarla gösterilmektedir. Parametreler belirli kurallar doğrultusunda kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

URL Yapısı ve SEO İlişkisi Nedir?

URL Yapıları standartlaşmış belirli bir format içerisinde kullanılmaktadır. Fakat web sitelerin kurulması esnasında bu link yapılarında bazı hatalar göz ardı edilebilir ancak ileride sitenin yayına alınmasından sonra eğer arama sonuçlarında rekabet etmek istiyorsa sorunlara yol açabilir.

url-nedir-url-ne-demektir-1
SEO Uyumlu Olmayan Link Yapısı Örneği

Link yapılarında SEO uyumlu bir yapı olması oldukça önemlidir. Neden link yapıları seo ile uyumlu olması gerekiyor diye soruyor olabilirsiniz seo uyumlu adreslere sahip olan web siteler her zaman arama sonuçlarında ön sıralarda yer almaktadır.

url-nedir-url-ne-demektir-3
SEO Uyumlu Link Yapısı

Çünkü web siteyi taramaya gelen googlebotlar link yapısı içerisinde sayfanın ne anlattığına dair anahtar kelimeyi görüntüleyebilmektedir bu sitenizi ziyaret eden kullanıcılar içinde geçerlidir. Link yapısı içerisinde eğer anahtar kelime veya konu ile ilgili kelime geçmiyorsa bu kullanıcıya güven vermeyebilir. Sitenizde yer alan adreslerde her zaman konunun anahtar kelimesi geçmesi çok önemlidir.

  • Anahtar Kelime Kullanın.
  • En fazla 75 karakter uzunluğunda olmalı.
  • Kısa olmasına dikkat edin.
  • Alt çizgi (_) kullanmayın.
  • Türkçe karakterler kullanmayın.
  • Nokta (.) işareti kullanmayın.
  • Küçük harfler kullanın.
  • Büyük harf kullanmayın.

 

Kaynak

Developer Mozilla

Ahrefs SEO Uyumlu Link

 

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.