SEO uzmanları web siteleri geliştirirken en çok üzerinde durdukları konu sitenin tarama bütçesidir. Tarama bütçesi seo optimizasyonun temelini oluşturduğu için seo uzmanları tarama bütçesi hesaplar ve buna uygun bir şekilde google tarama bütçesi optimizasyonu tekniklerini uygulamaktadır.
Web sitenizi geliştirmek ve tarama bütçesini google istediği şekilde optimize edebilmenizi sağlamak için size google taramanma bütçesi ve taranma bütçesi analizi hakkında her şeyi bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.
Tarama Bütçesi Nedir?
Tarama bütçesi, google tarafından geliştirilen googlebotların siteyi taramak için sitede yer alan sayfaları tararken geçirdiği zaman için adlandırılmaktadır.
Tarama bütçesi sitenin sahip olduğu seo durumuna göre değişmektedir. Web siteyi taramaya gelen botlar sitede yer alan sayfaları yani url tarayarak dizine eklemektedir. Sitenin seo durumu sitenin taranmasında değişiklik göstermektedir. Bu yüzden seo uzmanları google crawl budget optimizasyonuna çok önem veriyor çünkü sitenin sahip olduğu seo durumu sitede yer alan sayfaların dizine eklenmesinde etkilidir.
Siteyi tarayan googlebotlar yani örümcekler tarama sırasında sitede yer alan içeriklerin yüklenmesi uzun sürdüğünde veya değersiz çok fazla sayfa ile karşılaştıklarında siteyi taramayı bırakıp siteyi terk etmektedirler.
Googlebotlar da tıpkı siteyi ziyaret eden kullanıcılar gibi siteye “hemen çıkma oranı” yaşatmaktadır. SEO uzmanları bu gibi taranmamanın önüne geçebilmek için web site optimizasyonunda sitenin googlebotlar tarafından en uygun şekilde taranması için optimize edilmesini sağlamaktadırlar.
Tarama Oranı Sınırı Nedir?
Tarama oranı sınırı, googlebotların sitede ki sayfaları ne kadar tarayabileceğini göstermektedir. Tarama oranı sınırı her zaman farklılıklar göstermektedir. Tarama oranı sınırını da site içi ve site dışı seo çalışmaları çok fazla etkilemektedir. Web sitenin taranması tamamen googlebotlara uygun şekilde sitenizi optimize etmenize bağlıdır.
Tarama Talebi Nedir?
Tarama talebi, googlebotları yani örümceklerin sitenizde ki sayfaların ne kadar taranacağını ifade etmektedir. Tarama talebini sitede yer alan içeriklerin güncelliği ve güncelliklerini kaybetmesi etkilemektedir.
Tarama Bütçesi Analizi Nasıl Optimize Edilir?
Sitenizin taranmasıyla ilgili istatistikler üzerinden yaptığınız hesaplamalarda çıkan sonuç 3’ün altında ise sitenizi optimize etmeniz gerekmektedir. Sitenizi optimize etmek hızlı index alabilmek ve sitenin seo sağlığı açısından faydası bulunmaktadır. Aşağıda yer alan maddeleri inceleyerek sitenizle ilgili optimizasyon çalışmaları yaparak hızlı index alabilir ve crawl budget olumlu yönden etkileyebilirsiniz.
404 Sayfaları Optimize Edin
404 sayfalar googlebotları ve siteyi ziyaret eden kullanıcıların asla karşılaşmaması gereken sayfalardır. googlebotlar yani örümcekler 404 sayfalarla karşılaştığın da taramayı yarıda kesebilir ve önem verdiğiniz sayfaların indexlenmesini engelleyebilir. 404 sayfaları 301 yönlendirmesi yaparak googlebotlar ve ziyaretçilerin siteden hemen çıkma oranının önüne geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Siteden Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
Site Haritasını Güncelleyin
Site haritaları googlebotlar siteyi tararken siteye rehberlik etmektedir. Rehber olarak kullanılan site haritaları site içerisinde yer alan sayfaları, kategorileri, videoları ve içerikleri barındırmaktadır. Site haritası içerisinde dizine eklenmesini istediğiniz veya istemediğiniz url leri eklemelisiniz. Bazen site haritaları uzun süre güncellenmediğinde index ile ilgili sorunlar yaşanmakta bu yüzden 3 ay arayla site haritasını güncellemek her zaman faydalıdır zararı olmaz.
Hemen Tıkla > Site Haritası Oluşturma
Site Hızını Arttırın
SEO uzmanları site hızını arttırmanın siteye sadece google tarama bütçesi açısından değil pek çok açıdan faydası olduğunu dile getirmektedir. Site hızının düşük olması siteden hemen çıkma oranını arttırır, siteyi taramaya gelen googlebotlar yavaş açılan sayfalarda tarama yapmakla uğraşmadan taramayı bırakabilir. Sayfalarınızın 1-2 saniye içerisinde açılmasını sağlayın.
- Lazy Load Kullanın
- Görselleri Optimize Edin
- Gzip Sıkıştırma Yapın
- Html, css ve java scriptleri Optimize Edin.
AMP’YE Dikkat Edin
Google, sitenin mobil uyumluluğuna çok önem veriyor bu yüzden bir çok web site amp eklentileri ile sitenin mobil uyumlu hale gelmesini sağlıyor fakat amp eklentileri googlebotları yani örümcekleri siteyi tararken çok fazla yoracağından sitenin taranmasını olumsuz yönde engellemektedir. Amp eklentisi kullanmayın demiyoruz fakat kullanmadan önce google tarama bütçesiyle ilgili sorunlarınızı optimize ettikten sonra kullanmak index almakla ilgili sorunlarla karşılaşmanızı engelleyebilir.
Robots.txt Dosyası Ekleyin
Robots.txt sitenizin taranmasını en çok etkileyecek olan site içi seo çalışmasıdır. Robots.txt dosyaları siteyi tarayan googlebotlara sitenin taranmasıyla ilgili talimatlar vermektedir. Sitenizin taranmasında öncelik verdiğiniz sayfaları site haritasında eklediğiniz gibi robots.txt dosyasında da googlebotlara taranmasını izin verdiğiniz sayfaları belirtin.
Hızlı Sunucu Kullanın
Site hızıyla ilgili bir çok optimizasyonu yapmış olsanız bile sahip olduğunuz sunucu yavaş yapacağınız optimizasyonlar her zaman başarısız olacaktır. Sunucu firması seçerken hedeflediğiniz coğrafi konumda yer alan sunucu firmalarını tercih etmelisiniz.
Backlink Etkisini Unutmayın
Sitenizi tarayan botlar sahip olduğunuz kaliteli backlnklerle karşılaştıkça sitenizi daha fazla taramaktadır. Sitenize kaliteli backlinkler alırsanız sitenizi ziyaret edecek olan googlebotlar bu sitenin değerli olduğunu düşünecek ve daha hızlı index almanızı sağlayacaktır. DR ve PR puanı yüksek sayfalardan backlink almaya çalışın edu. uzantılı yorum backlinklerden uzak durun.
Site İçi Linkleme İnşaası
Backlink stratejisinde olduğu gibi site içi linkleme içinde kaliteli bir çalışma yapmanız gerekiyor. Site içi linkleme çalışmasında sayfaların birbiriyle alakalı linkleri olmalıdır. Linkler anchor text şeklinde verilirse bu google seo açısından da faydalı olabilir.
Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?
Google Search Console Kullanın
Google seo uzmanları ve web site sahipler için sitelerini geliştirirken detaylı bilgiler edinebilmeleri için google search console aracını geliştirmiştir. Google search console, google tarama bütçesi ile ilgili istatistikler hakkında bilgi edinebilmek ve analiz edebilmek için kullanabileceğiniz en iyi ve güvenilir google crawl budget aracıdır.
Gereksiz Sayfaları İndexe Kapatın
Sitenizde dizinde yer almasına gerek duymadığınız sayfalar olabilir. Bu sayfaları tarayarak googlebot zaman harcamakta ve sitenizin taranma bütçesini olumsuz yönde etkilemektedir. Gereksiz sayfaları tespit ederek noindex haline getirerek taranma bütçesinin etkilenmesini engelleyebilirsiniz.
Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?
Sitenizin ne oranda taranıp taranmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Sitenizin taranma bütçesini seo uzmanlarının en çok kullandığı “google search console” aracını kullanarak crawl budget öğrenebilirsiniz.
1– Google Search Console Girin
2-Google Dizine Tıklayın
3-Google Dizin Durumuna Tıklayın.
4-Dizine Eklenen Sayfaları İnceleyebilirisiniz.
Sitenizi tarayan googlebotlar yani örümceklerin sitenizde ne kadar sayfa taradığını öğrenebilmek için “Tarama İstatistikleri” bölümünü ziyaret edebilirisniz. Tarama istatistikleri kısmında günlük olarak taranmış sayfa sayısına dair istatistikleri analiz edebilirsiniz. Taranma bütçesiyle ilgili analiz yaparken ortalamaları dikkate alabilirsiniz.
Tarama Bütçesini Hesaplama Formülü
Sitenizi tarayan googlebotların sitenizde ki sayfaları ne kadar taradığını kendiniz de hesaplayabilirsiniz. Biraz matematik işlemi ile aşağıda yer alan formülü uygulayarak sitenizin google tarama bütçesini hesaplayabilirsiniz.
Dizine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı ÷ Günlük Taranan Sayfa Sayısının Ortalaması = “Sonuç”
DETSS÷GTSSO="SONUÇ"
- Çıkan Sonuç 10 üzeri ise sitenizi optimize etmeniz gerekmektedir.
- Çıkan Sonuç 3’ün Altında ise sitenizin taranmasıyla ilgili herhangi bir problem yoktur.
- Çıkan Sonuç ortalama bir rakamlar arasında ise sitenize gerekli optimizasyon işlemleri yapmanız gerekmektedir.
Tarama Bütçesini Etkileyen Faktörler
- Site Hızı
- Sunucu Yanıt Süresi
- Backlink Kalitesi
- İç Linkleme
- Site Haritası
- Robots.txt Dosyası
- SEO Uyumlu URL
- 404 Sayfaları
Kaynak
google Tarama bütçesi nedir ve google tarama bütçesi analizi nasıl yapılır adlı yazımızda kullandığımız kaynaklar
Crawl Budget Yazımda Kullandığım Kaynaklar