On-page seo, site içi seo çalışması demektir. Site içi seo çalışması web sitelerin optimize edilmesinde önemli bir kısımı oluşturmaktadır. Site içi seo çalışmaları %35’lik kısımı kapsamaktadır. Site içi seo çalışması yaparken dikkat edilmesi gereken 90-100 arası site içi seo kuralları bulunmaktadır bu kurallar doğrultusunda yapılan her çalışma google tarafından size arama dizininde ön sıralara çıkarılma olarak geri dönecektir. Seo defteri olarak olarak site içi seo çalışması rehberi hazırladık.

Site içi SEO Nedir?

Site içi seo web sitenizin google’a uygun olarak optimize edilme çalışması olarak adlandırılabilir. Site içi seo çalışması yaparken sitenin hızı, sitenin içerisinde yer alan içerikler, sitenin barındırdığı kodlar, sitenin kullanıcıya uygun sayfaları barındırması, kullanıcı odaklı bir tasarıma sahip bir yapısı bulunması gerekmektedir.

Site içi seo çalışması sitenin %35’lik hayati bir kısmını kapsamaktadır çünkü site içerisinde yapacağınız işlemler sayesinde kullanıcılara uygun bir siteye sahip olacaksınız ve bu size dönüşüm olarak geri dönecektir. Site içi seo çalışmaları her web site sahibinin yapması gereken kaçınılmaz bir çalışmadır.

Site içi seo çalışması 3 adımdan oluşur.

  • Site İçi Seo Analizi
  • Site İçi Seo Ayarları
  • Sitenin kullanıcıya uygun optimize edilmesi.

Site İçi SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Site içi seo çalışması için hazırladığımız rehber belli adımlardan oluşmaktadır. Site içi seo çalışması rehberini doğru uyguladığınız takdirde siteniz dönüşüm oranını arttırabilir ve arama dizininde sıralamasını yükseltebilir.

 1. Sayfa Başlıkları

Seo çalışması yaparken ilk adım olarak sayfa başlıklarını optimize etmeniz gerekmektedir. Sayfa başlıkları site içi seo çalışmaları sırasında gözden kaçan unsurlar arasında gelir sayfa başlıkları şu şekilde optimize edilmelidir;

  • Başlık içerisinde anahtar kelimenin geçmesi gerekmektedir. Anahtar kelime başlıkta sola yakın bulunmalıdır
  • Başlıkların kısa olmasına özen göstermelisiniz kısa başlıklar içerisinde geçen anahtar kelimeler olmalıdır.
  • Sayfa başlıklarında kullandığınız anahtar kelimeler trafik getiren uygun kelimeler olmasına dikkat edin.

2. Yazı Başlıkları

Kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde veya arama dizininde başlıkları okurken dikkatlerini çeken harekete geçirici mesajlar barındıran başlıkları seçmektedir. Site içi seo çalışmaları sırasında yazı başlıklarının kriterleri bulunmaktadır. Yazı başlıkları hazırladığınız içeriğin kullanıcıların dikkatini çekmesini ve sitenizin trafiğini arttırmasını sağlayabilir.

Yazı Başlıkları Kriterleri

  1. Yazı başlığı H1 etiketi ile başlamalı her sayfada sadece bir tane h1 etiketi bulunmalıdır.
  2. İçeriğin anahtar kelimeleri yazı başlığında geçmelidir.
  3. Yazı başlığı dikkat çekici, harekete geçirici mesajlar içermeli ziyaretçilerin tıklamasını sağlamalı.
  4. Kafa karıştırıcı anlamsız kelimelerden kaçınılmalı anahtar kelimelerle tasarlanmış özgün bir başlık olmaı.

3. Konu Başlıkları (Heading) Nasıl Olmalı?

Konu başlıkları sitenizde ki içeriklerin önemli bir kısmını kapsamaktadır. Konu başlıkları heading veya tags olarak adlandırılmaktadır bu başlıklar h1-h2-h3-h4-h5-h6 olarak sıralanmaktadır. hazırladığınız bir içerikte konu başlıklarını burada yer alan rakamlara göre başlık ve alt başlık olarak ayırmanız gerekmektedir. Bu başlıklara ayırdıktan sonra içeriğinize başlık şablonu ekleyerek kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde uzun bir içerik hazırlamış olsanız bile ziyaretçi aradığı başlığı şablon içerisinde seçebilir bu başlık sayesinde site içerisinde gezinme sağlayabilir.

Başlıklar sayesinde içeriklerinizin hiyerarşik bir yapıya sahip olmasını sağlayabilirsiniz bu hiyerarşik yapı size ne gibi fayda sağlar? bu yapı sayesinde içeriklerinizin kullanıcılara uygun bir yapıda bulunmasını sağlarsınız bu yapı google gözünde önemlidir.

Konu Başlıkları Kriterleri

Web sitemiz içerisinde yer alan içeriklerimizin konu başlıkları seo çalışması kriterleri arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Seo çalışmaları sırasında bu başlıkların nasıl kullanılacağı ve seo çalışması kurallarını doğru uyguladığınız takdirde ziyaretçi sayınız artabilir.

  • Her sayfada bir kez h1 başlığı kullanılmalıdır.
  • Başlık içerisinde anahtar kelime geçmelidir.
  • Web siteniz html yapısı ile tasarlanmışsa www yapısına uygun başlıklar yazılmalıdır Örnek: <h1> … </h1>
  • Sayfa içerisinde en fazla bir kez h1 etiketi, üç kere h2 etiketi, dört kere h3 etiketi ve 6 kere’de h5-h6 etiketi bulunabilir.
  • Heading etiketlerinin stillerinin farklı olması gerekmektedir. Etiketlerin Boyutları farklı olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Heading etiketleri düzenli hiyerarşik bir yapı içerisinde kullanılmalıdır. h1 den başlayıp h6 ya kadar gitmeli konu başlıklarını kendiniz alt başlıklar olarak tasarlamalısınız.
  • Heading etiketi içeriğinizi tanıtan bir yazı içermeli konudan uzak olmamalı.
  • Heading etiketlerini kullanırken değişiklik yapmamalısınız sırasıyla kullanarak hiyerarşik bir etiket yapısı oluşturmalısınız.

4. Meta Description Nasıl Olmalı?

Seo çalışması yaparken içerik analizleri sırasında pek çok sitenin meta kısmını unuttuğu görülmüştür. Meta, açıklama detasıdır. Metalar sayesinde arama motorlarına içeriğimizde ne anlatıldığını iletmekteyiz. Seo çalışması yaparken uyguladığımız meta description sitemizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlar çünkü doğru meta description arama yapan kullanıcının karşısına doğru içeriği çıkartmaktadır. Seo çalışmaları sırasında meta description çok fazla yapılmaktadır bu hatalar arasında en büyük yanlış meta kısmını anahtar kelimelerle doldurmaktır.

Meta Description Kriterleri

  • 110-130 Karakter aralığında olmalıdır.
  • Meta adescription’da anahtar kelime 1-2 kere geçmelidir.
  • Meta description içeriği açıklayan bir yapıda olmalıdır.
  • Meta description yazarken çok az bağlaçlar ve virgüller kullanmalısınız.
  • Meta description içeriği ile sitenizin benzerliği olmalı.
  • Meta description içeriği anlatmalı.

5. Site Hızı

Kullanıcılara uygun sayfa deneyimi yaşatmanın en kolay yolu hızlı bir sitenizin olmasıdır. Site içi seo çalışması yaparken site hızı gözden kaçmaması gereken bir unsurdur çünkü site hızı 3 saniyeden uzun olan sitelere giriş yapan kullanıcılar site açılmadan siteyi terketmektedirler. Site hızınız yavaş olduğu takdirde kullanıcılar sitenizi ziyaret etmeyecektir. Seo çalışmaları arasında yer alan site hızı sadece kullanıcılar için değil google içinde önemli bir unsurdur. Hızlı açılan bir web sitesi google için arama dizininde sıralama faktörü olarak yer almaktadır.

Site Hızı Ölçüm Araçları

  • Google Page Speed
  • GT Matrix

6. Mobil Uyumluluk

Teknolojinin gelişmesiyle internet artık telefonlardan’da erişilebilir bir hale geldi bunun önemini google’da bildiği için web sitelerin mobil uyumlu olup olmamasına göre sıralama faktörünün etkilediğini açıkladı. Site içi seo çalışması yaparken sitemizin sayfalarının mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Mobil uyumlu sayfalar kullanıcı açısında doğru ve uygun bir deneyim yaşatmakta ve google sıralama sırasında sıralamanızı yükseltmektedir.

Mobil Uyumluluk Testi

Google Mobil Uyumluluk Testi

Mobil Uyumluluk İçin WordPress Eklentileri

  • WP Mobile Detector
  • WordPress Mobile Pack 2.0
  • WP Mobile Edition
  • JetPack
  • AMP

7. Site Haritaları

Site haritası web siteleri tarayan botlar için önemlidir. Web sitenizde link vermediğiniz fakat taranmasını istediğiniz içerikleriniz sayfalarınız olabilir site haritaları sayesinde bunları site haritalarına ekleyerek sitenizin google botlar tarafından uygun bir şekilde taranmasını sağlayabilirsiniz. Seo çalışması yaparken web sitenizin doğru ve uygun bir site haritasının olması sitenizin google botlar tarafından tarandığında arama dizininde görmek istediğiniz içeriklerin sayfaların yer almasını sağlayabilir.

8. Canonical

Web sitelerin en çok gözarda ettiği belkide bir çoğunun haberi olmadığı önemli bir site içi seo çalışması kriterleri arasında yer alan canonical, web sitenizi kopya içeriklerden kurtarmak için kullanılmaktadır. Sitenizde yer alan bir sayfaya farklı url üzerinden girişler yapılabiliyorsa bu google gözünde kopya içeriktir. Kopya içerik barındıran web siteler google tarafından büyük cezalarla karşı karşıya kalmaktadır. Kopya içeriklerden kurtulmak için  rel=”canonical” olarak kullanmak sizi kopya içerikten kurtaracaktır.

9. Breadcrumb

Breadcrumb, ziyaretçilerinizin web sitenizde gezinirken nerede olduğunu hangi sayfadan diğer sayfaya geçtiğini anlamanızı sağlar bu google açısından da önemlidir çünkü kullanıcıya doğru bir sayfa deneyimi yaşatmak sizi arama sıralamasında üst sıralara çıkartabilir. Örneğin; e-ticaret sitelerinde Kadın Giyim > Kadın Ayakkabı > Kadın Bot.  Bu şekilde kullanılmaktadır.

10. İçerik

Web sitenizin içeriklerinin arama motorlarına optimize bir şekilde olması gerekmektedir. Site içi seo çalışması yaparken içeriklerinizin özgün ve kullanıcıların aradığı anahtar kelimelerle doldurulmuş olmasına dikkat etmelisiniz. Site için seo çalışması yaparken içerikleriniz özgün olmalı, kopya içerikten kaçınmalısınız içeriklerinizde anahtar kelimelerinize link vermelisiniz. İçeriklerinizde ki kelime sayısını sektörünüzde ki rakiplerinizin içeriklerini kıyaslayarak seçmelisiniz. Site içi seo çalışamaları sırasında içerikleriniz eğer özgün, anahtar kelimeler gibi önemli detaylardan yoksun ise arama sıralamalarında ön sıralara çıkmanız oldukça zor.

11. Sayfada Kalma Süresi

Site içi seo çalışması sırasında özgün içeriklerin ve içeriklerdeki iç linklemelerin en önemli olduğunu kısım sayfada kalma süresidir. İçeriğiniz özgün ve akıcı bir anlatıma sahip ise kullanıcı içeriğinizi okumaya devam edecektir. İçeriğinizi okumaya devam eden kullanıcının karşısına ilgisini çekebilecek içerikleri iç linkleme yaparak sayfalar arası gezinme sağlayarak sitenizde kalma süresini artırabilirsiniz. Site içi seo çalışması kriterlerini doğru yaptığınızda özgün bir içerikle sayfada kalma süresini artırabilirsiniz.

12. URL Yapısı

Site içerisinde yer alan içerikler üzerinde site içi seo çalışması yaparken içeriklerin url yazı ve isim olarak ayarlanması gerekmektedir. Url yapısı çok uzun olmaması gerekmektedir. Url yapısı içerisinde anahtar kelimenin geçmesi kısa ve öz olmasına özen göstermelisiniz. Yazının başlığı içerikte yer almalıdır.

13. 404 Yönlendirmesi

Sitenizde silinen içeriklerin daha sonra 404 hatası alması google için olumsuz olarak karşılanmaktadır. 404 Hatası alan sayfaların 301 yönlendirmesi ile düzeltilmesi gerekmektedir. 404 hatası alan sayfalar kullanıcılar için doğru bir deneyim yaşatmayacağı için google sıralamanızı olumsuz etkileyebilir.

14. Zengin Arama Sonuçları

SEO çalışmaların da arama sonuçlarında ön sıralara çıkabilmek çok önemlidir. Arama sonuçlarında “sıfır noktası” olarak adlandırılan zengin arama sonuçlarında yer alabilmek hem kullanıcının karşısına ilk sırada belirmeyi sağlar hem de sitenizin trafik oranını arttırabilir. Sitenizde yer alan içeriklerin zengin arama sonuçları bölümüne uygun kod yapısında olup olmadığını buradan kontrol edebilirsiniz.

15. Site İçi Link İnşaası

Site içerisindeki içeriklerin birbirleri ile aralarında ki link inşaasının arama sonuçlarında ki sıralamanızı etkileyebileceğini biliyor muydunuz? site içerisinde alakalı ve doğru anahtar kelimelere vereceğiniz linkler google arama botlarına sinyal vermektedir. Doğru site içi link inşaası oluşturmak tarama bütçesini iyileştirir, hızlı index alabilmenizi sağlar.

İlginizi Çekebilir: Site İçi Linkleme

Site İçi SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Site içi seo çalışması yapmadan önce sitenizin eksiklerini analiz etmeniz gerekmektedir. Site içi seo analiz araçları size site içi seo çalışması yaparken rehberlik edecektir. kullandığınız site içi seo analiz araçları sayesinde sitenizin eksiklerini daha iyi tespit edip doğru yöntemlerle iyileştirme yaparak başarılır bir site içi seo çalışması yapabilirsiniz.

Site İçi SEO Analiz Araçları Nelerdir?

  • Screaming Frog SEO Spider
  • Google Search Console
  • Google Page Speed
  • Semrush
  • Ahrefs
  • Google Anlytics
  • Deep Crawl
  • Yoast SEO (WordPress SEO Editörü)
  • Rankh Math SEO (WordPress SEO Editörü)
  • All İn SEO (WordPress SEO Editörü)
  • WP-Rocket (Cache Eklentisi)
  • Google Mobil Testi
  • Zengin Arama Sonuçları

Site İçi SEO Kriterleri Nelerdir?

Site içi seo kurallarını açıklamalı olarak yukarıda ki site içi seo çalışması nasıl yapılır yazımızda anlattık bu hazırladığımız site içi seo kuralları sitenizde yaptığınız site içi seo çalışmasını kontrol etmek için kullanabilirsiniz.

  • Özgün İçerik
  • Hızlı Sayfalar
  • H hiyerarşisine uygun başlıklar
  • Mobil Uyumluluk
  • Doğru Url Yapısı
  • Hatalı Sayfaları 301 Yönlendirme
  • Site Haritası
  • Robot.txt
  • Site Hızı
  • Site Kaynak Kodları
  • Optimize Edilmiş Sayfalar

site-ici-seo-calismasi-nasil-yapilir-1

WordPress Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

WordPress tabanlı web sitelerin site içi seo çalışması yaparken işlerini kolaylaştıracak eklentiler bulunmaktadır. Bu hazırladığımız listede wordpress site içi seo çalışması yaparken kullanmanız gereken eklentiler listesi.

  • Rank Math
  • Yoasat Seo
  • Jetpack
  • Redirection
  • Easy Table of Contents
  • AMP

Site İçi SEO Ayarları

Site içi seo çalışması bittiğinde site içi sey ayarlarınızı tekrar kontrol edin ve aşağıda yer alan maddeleri gözden geçirerek site içi seo çalışmalarınızı kontrol edin site içi seo ayarları aşağıda ki gibi olmalıdır.

  • Sitenizde büyük yer kaplayan ögeleri kaldırın.
  • Sayfa içeriisnde başlık hiyerarşisini doğru ayarlayın.
  • Site hızını yükseltin site yüklenirken yüklenmesini yavaşlatan ögeleri kaldırın.
  • Url yapısını anahtar kelime ve kısa bir yapıda oluşturun.
  • Metaları anahtar kelimlerle doldurmayın.

Kaynaklar

seodefteri.org olarak Site İçi Seo Çalışması Nasıl Yapılır? ile ilgili hazırladığımız yazımızda kullandığımız kaynaklar.

Kitaplar

  • Sorularla Seo – Kaan Gülten
  • Uzmanından Seo – Kaan Gülten
  • Stratejik Seo – Enver Çakır

 İlginizi Çekebilecek Diğer Yazımız

Site Dış Seo Nasıl Yapılır? Site Dışı Seo Teknikleri

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.