Seo‘da site içi link verme external link olarak bilinmektedir. Site içerisinde yer alan sayfa, yazı, kategori hatta etiketler arasında link verebilmekteyiz fakat site içi linkleme yaparken kafanıza göre yapacağınız iç linkleme sitenize zarar verebilir.

Site içi link verme yaparken belirli bir hiyerarşiyi takip etmek gerekiyor bu yüzden sitenizin içerik, kategori, sayfalar gibi sitenin linkleme kısımlarını oluşturan bölgelerini iyi düzenlemek ve belirlemek gerekiyor. Arama sonuçlarında ön sıralara çıkabilmek için site içerisinde sayfalar arası link verirken belirli bir hiyerarşiye dikkat etmelisiniz.

Site İçi Linkleme Nedir?

Site içi linkleme, site içerisinde yer alan etiket, kategori, yazı ve sayfaların birbirleri arasında önem derecelerine ve alaka düzeylerine göre linklerle birbirlerine bağlanmasıdır. Site içi linkleme yapmak arama sonuçlarında sitenizin ön sayfalara çıkabilmesini sağlamaktadır.

Site içerisinde ki link hiyerarşisini düzenlemek arama sonuçlarında ön sıralara sizi çıkartabilir çünkü site içerisinde en çok linkleme yapacağınız içerik google’a bu içeriğin değerli olduğunu sinyal olarak göndermektedir. Site içerisinde link verirken link vereceğiniz içeriğin kategori ve alaka uyumuna dikkat etmelisiniz birbirlerine bağlı adeta köprü oluşturacak linklerle birlikte link hiyerarşisi oluşturmalısınız.

Site içi linkleme nasıl yapılır?
Site içi linkleme nasıl yapılır?

Site İçi Linkleme Kriterleri

  • Dofollow ve Nofollow
  • Site içi link sayısı
  • Sayfaların hız ve kalitesi
  • Önemli İçerikler
  • Alakalı İçerik ve kategorik
Site içi linkleme ve iç linkleme nasıl yapılır
Site içi linkleme ve iç linkleme nasıl yapılır

Site İçi Linkleme Metrikleri

Aşağıda yer alan site içi linkleme metriklerini takip ederek site içerisinde linkleme yaparken arama sonuçlarında ön sayfalara çıkabilmenizi sağlayabilir.

Popülerlik

Link vereceğiniz sayfanın ve link çıkışı yapacağınız sayfanın popüler olmasına dikkat edin.

Alaka Düzeyi

Site içerisinde linkleme yapacağınız sayfaların birbirleriyle arasında uyum olması gerekiyor bu uyum alaka düzeyi ile ölçülmektedir. Alakalı içerikler arasında linkleme yapmak sitenizi ziyaret eden kullanıcıların  sayfa içerisinde dolaşım sağlamasını elde edebilirsiniz.

Anchor Text

Site içerisinde linkleme yaparken link eklediğiniz anahtar kelimeleirn anchor text olarak olmasına dikkat edin. Google arama sonuçlarında yer alabilmek için anchor text şeklinde linkleme yapmaya dikkat edin.

WordPress Site içi Linkleme Nasıl Yapılır?

Site içi linkleme nasıl yapılır diye arama yaptığınızda external link hakkında pek çok farklı sonuç çıkmaktadır. Site içerisinde linkleme yapabilmek için içeriklerinizin ve kategorilerinizin alakalarını ve değerlerini iyi belirlemeniz gerekmektedir. Site içerisinde linkleme yaparken içeriklerinizin en önemli olanlarını belirleyin ve bu içerikleri adım adım nasıl iç linkleme yapacağınızı aşağıda anlatalım.

  1. Anahtar Kelime Analizi
  2. Hiyerarşik Yapı Oluşturun
  3. Alakalı İçeriklere Link Verin
  4. Anchor Text Olarak Linkleri Ekleyin
Site içi linkleme ve iç linkleme nasıl yapılır
Site içi linkleme ve iç linkleme nasıl yapılır

Site İçi Linkleme İçin Vereceğiniz İçeriği Belirleyin

Site içerisinde link verme işlemi yapabilmek için link vereceğiniz içeriği ve o içerikten yönlendirme yapacağınız anahtar kelimeyi belirleyin. Anahtar kelime odaklı bir şekilde linkleme yapın seçeceğiniz anahtar kelime arama sonuçlarında ön sıralarda çıkabilmenizi sağlamaktadır. Site içi linkleme yaparken yapacağınız yönlendirmenin arama sonuçlarında ve site için önemli bir içerik olmasına dikkat edin.

Hangi Sayfadan Yönlendirme Yapacağınızı Belirleyin

Link vereceğiniz içeriği belirledikten sonra bu linki  hangi sayfa üzerinden vereceğiniz çok önemli. Otoriter bir sayfa üzerinden link vermek link vereceğiniz sayfanın arama sonuçlarında ön sıralara çıkma oranını arttırmaktadır. Ahrefs aracı ile link vereceğiniz ve yönlendirme yapacağınız sayfanın değerini tespit edebilirsiniz. Link ekleyeceğiniz sayfanın link ile ilgili olmasına dikkat edin kategorik olarak uyumlu olması google gözünde de önemlidir.

Anchor Text Olarak Linkleme Yapın

Site içerisinde içerikler arasında linkleme yaparken linklerin anchor text olarak olmasına dikkat edin. İçeriklerinize link verirken bir sayfadan çıkış yapılacak olan link sayısının 1-2 olmasına dikkat edin çok fazla linkleme yapmak spama düşmenize neden olabilir.

Site İçi Linkleme Kodu

Aşağıda yer alan kodu site içerisinde linkleme yaparken link verdiğiniz anchor texti kod bölümünü inceleyerek linklerinizi kontrol ederek linkleme yapın.

Site İçi Linkleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site içi link verme işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken belirli etmenler bulunmaktadır. Linkleme yaparken aşağıda yer alan maddelere dikkat etmeye çalışın. Arama sonuçlarında ön sayfalara çıkabilmek için spama düşmemek ve doğal bir link inşaası oluşturabilmek için aşağıda yer alan maddelere dikkat ederek link inşaası oluşturun.

  • Uzun kuyruklu anahtar kelimelere link verin
  • Linkleri anchor text olarak ekleyin.
  • Alakalı iç linkleme yapmaya çalışın.
  • Link vereceğiniz sayfaların kalitesine dikkat edin.
  • 404 hatalı sayfalara link vermeyin.
  • Link verdiğiniz sayfa yeni sekmede açılmalı.
  • Sitede en çok okunan yazılara link ekleyin.
  • Site içi seo çalışmasını kaliteli yapın

İlginizi Çekebilir: Dış Seo Nasıl Yapılır?

Sayfa İçi Linkleme Nasıl Yapılır

Sayfa içi linkleme yapabilmek için linklerin birbirleriyle arasında hiyerarşik bir yapısını oluşturun. Hiyerarşik bir yapı google sitenizi tararken sitenizin kaliteli ve daha kolay taranmasını sağlayacaktır. Sayfa ve site içi linkleme içeriklerinizin arama sonuçlarında ön sayfalara çıkabilmesini sağlamak için yapılması gerekiyor.

Sayfa İçi Linkleme Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Bağlantı güvenilirliği.
  • Bağlantı veren sayfanın popülaritesi.
  • Kaynak sayfa ile hedef sayfa arasındaki içeriğin alaka düzeyi .
  • Bağlantıda kullanılan bağlantı metni.
  • Kaynak sayfada aynı sayfaya verilen bağlantıların sayısı.
  • Hedef sayfaya bağlanan kök alan adlarının sayısı.
  • Hedef sayfaya bağlantılara bağlantı metni olarak kullanılan varyasyonların sayısı.
  • Kaynak ve hedef etki alanları arasındaki sahiplik ilişkisi.

Hiyerarşik Yapı

Sayfa içi linkleme yapmak için ilk adım olarak hiyerarşik bir yapı oluşturmak gerekiypr. Hiyerarşik yapı site içi linkleme ile oluşmaktadır. Sayfaları linkler ile birbirlerine bağlayarak arama motorları ve sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde gezinmesini sağlayabilir hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.

Anahtar Kelime

Sayfa içi linkleme yaparken link vereceğiniz sayfalar ve içeriklerin anahtar kelimeleri ile ilgili analiz yapmanız gerekiyor. Link vereceğiniz anahtar kelimenin uzun kuyruklu olmasına dikkat edin. Anahtar kelimelere link vermek arama sonuçlarında ön sayfalara çıkabilmenizi sağlayabilir bu yüzden external link stratejisi, backlink kadar önemlidir.

Bonus

Site içi linkleme yapabilmek için makale okumak istemiyorsanız site içi linkleme ve site içi link inşaası hakkında ki videoyu izleyebilirsiniz.

Kaynak

Site içi linkleme nasıl yapılır yazımızda kullanılan kaynaklar

Moz linkleme nasıl yapılır

 

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.