Serp Nedir? Serp Kriterleri Nelerdir? 2022

SEO dünyasına yeni başladıysanız google arama sonuçlarında yer alan serp ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. SEO çalışmalarının büyük bir çoğunluğu serp odaklı yapılmaktadır. Fakat serp nedir ve serp ne demek merak ediyorsanız her şey hazırladığımız serp nedir adlı yazımızda

Serp Nedir? Ne Demek?

Serp, İngilizcesi: Search Engine Results Page, google da anahtar kelime ile bir arama sorgusu yaptığınız da karşınıza çıkan ilk sayfa serp sayfası olarak adlandırılmaktadır. Search engine results page sonuçları sayfasında 10 site yer alabilir bu siteler seo çalışmalarının kalitesine göre sonuçlar sayfasında yer alabilmektedir ve rekabet olduğundan sıralamalar değişiklik göstermektedir.

Serp sonuçları üçe ayrılır:

  • Ücretli Arama Sonuçları (Reklamlı)
  • Öne Çıkan Sonuçlar
  • Organik Arama Sonuçları

serp-nedir-2

Serp Sonuçlarında Neler Yer Alır?

Serp sonuçlarında kullanıcıların arama sorgusunda bulunduğu anahtar kelime kategorisine uygun şekilde cevaplar sunulmaktadır. Bu sonuçlar gösterim şekillerine göre değişebileceğinden içeriklerin formatları da çok etkili olmaktadır. Genellikle reklam, video, görsel, organik arama sonuçları gibi sonuçlar serp içerisinde bulunmaktadır.

  • Google ADS İle reklamlı sonuçlar
  • Ücretli arama sonuçları (reklamlar, Google Ads sonuçları),
  • Organik Arama Sonuçları
  • 0 Noktası yani Snippet Sonuçları
  • Görsel Sunumları
  • Akademik Makaleler
  • Bilgi Sonuçları
  • Kısa bilgiler
  • Yerel Arama Sonuçları
  • Haber kutusu,
  • Kullanıcılar Bunu da sordu
  • Ürün vb şeyler ile ilgili yorumlar,
  • Site içerisindeki bağlantılar
  • Twitter’da atılan tweet’ler
  • Tiktok Videoları
  • Yemek Tarifleri
serp-nedir-serp-kriterleri-2
Serp Nedir? Serp Kriterleri Nelerdir?

Serp Neden Önemlidir?

E-ticaret siteleri yada haber siteleri olsun sektör fark etmeksizin Search engine results page her web sitesi için ilk sayfada bulunma amacı taşır. Search engine results page sayfasında yer alan web siteler marka bilinirliği ve güvenilirlik elde etmenin yanında sitelerine trafik ve dönüşüm sağlayabilme imkanına sahiptirler.

Serp sayfasında yer alabilmek için organik seo çalışmalarından faydalanılması gerektiği için web siteler seo çalışmalarını uzun vadeli bir şekilde yapmaktadırlar rekabet oranı yüksek olan anahtar kelimelerin bulunduğu Search engine results page sayfalarında backlink, iç seo, dış seo, gibi önemli seo çalışmaları rekabeti etkilemektedir.

SEO Uzmanları serp sonuçlarında sitelerin yer alabilmesi için çalışmalar yaparken bu çalışmaların kısa vadeli değil uzun vadeli olması için çalışmaktadır. Search engine results page sonuçlarında yer alabilmek için siyah şapka seo teknikleri kullanan seo uzmanları kullanıcıları ve google algoritmalarını kısa süreliğine yanıltabilirler fakat bunun sonucunda çok büyük sıralama kaybederek ilk Search engine results page sayfasından kaybolmaktadırlar.

Arama sonuçlarında yer alabilmek için black hat seo teknikleri uygulayan web siteler google tarafından geliştirilen rankbrain, panda, hummbring gibi algoritmalar tarafından tespit edilir ve sandbox filtresine takılarak cezalandırılmaktadırlar.

Serp Sonuçları Nasıl Oluşuyor?

Serp nedir? sorusunu cevapladıktan sonra Search engine results page sonuçları nasıl oluşmaktadır açıklayabiliriz. Search engine results page sonuçlarını oluşturan en önemli şey google tarafından geliştirilmiş siteleri tarayan örümceklerdir.

Örümcekler web siteleri tararken anahtar kelime, iç link, dış link, özgün içerik, site hızı gibi önemli seo kriterlerini değerlendirerek Search engine results page sonuçlarında hangi sıralamada yer alacağına dair değerlendirme yapmaktadır.

Siteleri tarayan örümcekler oluşturdukları Search engine results page sonuçlarını bir kullanıcı anahtar kelime ile arama sorgusu yaptığında Search engine results page sonuçlarını oluşturmasını sağlamaktadır.

Serp Kriterleri 2022

SEO uzmanları tarafından web siteler geliştirilirken google tarafından geliştirilen algoritmalardan belirli tahminler yürütülerek elde edilen google seo kriterleri bulunmaktadır.

Google seo kriterleri siteleri optimize ederken seo çalışmalarına rehberlik etmektedir. Serp sonuçlarında yer alabilmek için seo kriterlerine odaklı yapılan çalışmalar aslında kullanıcı deneyimine uygun çalışmalardır. Kısacası Search engine results page sonuçlarında yer alabilmek için içeriklerinizi kullanıcılarınıza uygun tasarlamalısınız.

Mobil Uyumluluk

Google yaptığı son güncellemelerden sonra mobil cihazlardan trafik elde etmenin önemini vurgulamaktadır. Search engine results page sonuçlarında sitelerin mobil uyumlu olabilmesi diğer siteleri sıralamada geçebilmenin en önemli faktörüdür.

Sitenizin mobil uyumluluğu, sitede kolay dönüşüm ve gezinme imkanı sunabilmesini sağlamalıdır. Eğer wordpress tabanlı bir web siteye sahipseniz AMP eklentisini kurarak sitenizi mobil uyumlu hale getirebilirsiniz.

Site Hızı

Google yaptığı her güncellemede kullanıcıların deneyimine memnuniyetine önem verdiğini Search engine results page sonuçlarında vurguladığını gözle görebiliyoruz.

Search engine results page sonuçlarında yer alabilen sitelerin büyük bir siteye giriş yapıldığında 1-2 saniyede açılabilmektedir. Site hızı yüksek olan web siteler kullanıcıların site yüklenirken sıkılıp ayrılmamasının önüne geçer ve siteden hemen çıkma oranının da artmasının önüne geçmektedir.

Özgün İçerik & Anahtar Kelime

Search engine results page sonuçlarının olmazsa olmazı özgünlük, doğallık ve farklılıktır. Sitenizde yer alan içerikler diğer sitelerin içeriklerinden farklı ve özgün olması gerekiyor çünkü sitenizi tarayan örümcekler sitenizde ki içeriklerin kopya olup olmadığını geliştirdikleri algoritmalar ile kolaylıkla tespit edebilmektedir.

Özgün içeriklere sahip olan siteler Search engine results page sayfasının vazgeçilmezidir bu yüzden özgün içerikler üretmeli ve içeriklerinizi kullanıcıların arama sorgusunda kullandığı anahtar kelimeler ile kurgulamalısınız.

Search engine results page sonuçları kullanıcılar tarafından sorgulama yapılan anahtar kelimeler ile oluştuğundan içeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimenin sahip olduğu rekabet yoğunluğu Search engine results page sonuçlarında yer alabilmenizi etkilemektedir bu yüzden anahtar kelimeler orta seviyeli rekabette olarak seçmelisiniz.

SEO Uyumlu URL Yapısı

Url, sitenizde yer alan sayfa, yazı, kategori ve etiketlerin adresini oluşturmaktadır. Url yapıları bir adres olarak kullanıldığından url yapılarının uzunluğu algoritmaların Search engine results page sonuçlarında yer almasını etkileyen önemli bir kriterdir. Url adresinin kısa olması gerekiyor bunun yanında url adresi içerisinde anahtar kelimenin yer alabilmesi önemli bir Search engine results page kriteridir.

Title & Sayfa Başlıkları

İçeriklerinizin Search engine results page sonuçlarında yer alması yeterli değil Search engine results page sonuçlarında dikkat çekici olmalı ve seo uyumlu title yapısına sahip olması gerekmektedir. Title içerisinde anahtar kelime ve site adı geçmesi gerekiyor fakat Search engine results page sonuçlarında rakiplerinizin kullandığı sayfa başlıklarını da analiz ederek kendinize en uygun sayfa başlığını oluşturmalısınız.

serp-nedir-1

SEO Uyumlu Meta Description

Meta description, içeriklerinizin ne hakkında olduğu googlebotlara bilgi vermeyi sağlamaktadır. İçeriklerinizin kısa bir özetini anlatacağınız meta description anahtar kelime ve dikkat çekici harekete geçirici mesajlar içermesi gerekmektedir. Çok fazla anahtar kelime kullanmamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Meta Description Nedir?

Kaynaklar

SEO Hocası – Kaan Gülten

Search Engine Results Page

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.