Web sitelerin arama sonuçlarında ön sıralara çıkabilmek ve organik trafik elde edebilmesi için seo uyumlu makale yazmaları gerekmektedir. SEO uyumlu makale yazabilmek için makale için dikkat etmeniz gereken pek çok unsur bulunmaktadır bunların en başında google algoritmasının kriterlerine dikkat ederek makale yazmanız gerektiğidir.
Google SEO kriterlerine uygun olarak yazılmış seo uyumlu içerikler genellikle arama sonuçlarında ön sıralarda yer almakta ve organik trafik elde etmektedirler. Google her dönem farklı güncellemeler ile geliştirdiği algoritmalarına uygun olarak seo uyumlu makale yazmak ve seo uyumlu makale yazarken dikkat etmeniz gereken pek çok şeyi SEO uyumlu makale nasıl yazılır? SEO uyumlu makale nedir? başlıkları altında cevapladık.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale, web sitelerin google’dan organik trafik elde edebilmesi ve ön sıralara çıkabilmesi için anahtar kelime, heading etiketleri, title, meta description ve iç linkleme ile google arama motorunun anlayabileceği SEO uyumlu makale yazarı tarafından oluşturulmaktadır.
SEO uyumlu makale yazmak için içeriklerin google arama motorunun anlayabilmesini ve kullanıcıların sorularına cevap verebilecek şekilde hazırlanması gerekmektedir. SEO uyumlu makale yazarken kullanıcıların arama niyetini ve arama sırasındaki kullandıkları anahtar kelimeleri analiz etmek gerekmektedir.
En Kolay SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
Arama sonuçlarında ön sıralarda yer almak ve organik trafik elde edebilmek için google algoritmalarının her dönem yaptığı güncellemelere ve kullanıcıların arama niyetine uygun içerikler hazırlamanız gerekiyor bunun için size yardımcı olabilecek seo uyumlu makale nasıl yazılır sorusuna en uygun cevabı aşağıda adım adım listeledik.
1. Anahtar Kelime Araştırması
SEO uyumlu makale yazmak için öncelikle belirlediğiniz bir konuyla ilgili anahtar kelime araştırması yapmanız gerekiyor. Anahtar kelime bulmak için google ve özel olarak hizmet veren pek çok anahtar kelime bulucu bulunmaktadır.
Anahtar kelime aracında konunuzun ana anahtar kelimesini aratarak aranma hacmi ile ilgili bilgiler edinebilir konu ile ilgili benzer anahtar kelimeleri yüksek ve orta düzeyde olan anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanmak için alabilirsiniz. Anahtar kelime seçimi sırasında uzun kuyruklu anahtar kelimeleri içeriğiniz içerisinde kullanmaya mutlaka çalışın.
Anahtar kelimesi araştırması sırasında kelimenin sadece aranma hacmine değil trend olduğu dönemlere de dikkat edin bunun için google tarafından geliştirilmiş olan google trends aracını kullanabilir en çok trend olan dönemlerde veya anlık trendlerde içerikler hazırlayabilirsiniz.
- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Kullanın.
- Aranma Hacmi Yüksek Anahtar Kelimeler Kullanın.
- Ana Anahtar Kelimeler Dışında Benzer Anahtar Kelimeler Kullanın.
- Rekabet Düzeyi Orta ve Düşük Anahtar Kelimeler Kullanın.
- Anahtar Kelimelerin Trend Olduğu Dönemleri İnceleyin.
- Makale içerisinde en az %0.5 ila %0.25 oranında anahtar kelime yoğunluğu bulunması gerekmektedir.
- Anahtar Kelime Oranına Dikkat Etmek İçin Yoast SEO veya Rank Math SEO wordpress seo eklentileri kullanın.
Ücretsiz Anahtar Kelime Bulucu Listesi
- Keyword Tool
- Google Trends
- Keyword Finder
- Ubersuggest
- Google Anhtar Kelime Planlayıcı
- Google Arama Dizini
- SEMrush
- Ahrefs
2. Rakiplerinizin SEO Uyumlu İçeriklerini Analiz Edin
SEO uyumlu makale yazmak için anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra sıra rakiplerinizi analiz etmeye geliyor. Rakiplerinizi analiz etmek her zaman stratejinizi belirleyecek en önemli unsurdur çünkü ön sıralarda yer alan rakipleriniz google tarafından beğenilen içeriği yazmış ve ödüllendirilmiş demektir bu yüzden rakiplerinizin içerik içerisinde kullandığı anahtar kelime, title, description, görseller ve anlatım dilini mutlaka analiz edin.
Rakiplerinizi pek çok farklı SEO analiz aracını kullanarak analiz edebilir onların eksik ve güçlü olduğu yanları tespit ederek içeriklerinizi bu doğrultuda anahtar kelime yoğunluğu, görsel, ve title gibi alanlarda içeriklerinizi ön sıraya çıkartacak arama sonuçlarında sıralama elde edebilecek şekilde optimize edebilirsiniz.
SEO Rakip Analiz Araçları
- Secreming Frog Spider
- Ubersuggest
- Sitebulb
- Oncrawl
3. Heading Etiketleri Kullanın
SEO uyumlu içerik için anahtar kelime ve rakip analizinin önemli olduğunu yukarıda vurgulamıştık bunların yanında diğer önemli bir unsur google botları ve kullanıcılar için oldukça fazla önem arz eden heading etiketleridir.
Heading etiketleri içeriğinizin konu başlıklarını önem sırasına göre düzenlemek ve google arama motoruna içeriğinizin en önemli bölümü ile ne anlattığını belirtmek için kullanılması gerekmektedir.
Heading etiketleri H1-H2-H3-H4-H5-H6 ya kadar sıralanmaktadır. Heading etiketleri seo uyumlu bir içerik içerisinde sırasıyla kullanılması gerekmektedir. Bunun için içeriğinizin ana başlığını H1 olarak etiketlemeniz gerekiyor. H2 heading etiketi ise içeriğinizin bir alt başlığı olmalı konunun ne olduğunu neyi anlattığını gelişme bölümünü içermesi gerekiyor. H3 heading etiketi olarak kullanacağınız alt başlığın içeriğinizin sonuç bölümünü içermesi gerekiyor bu sonuç bölümünden sonra kullanacağınız alt başlıklarda h4, h5 olarak sıralanabilir.
Heading etiketi kullanırken etiketlerin kullanma adetlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Heading etiketlerinin kullanımı arama sonuçlarında sıralama kazanıp kaybetmenizde oldukça etkilidir ayrıca içeriğinizi okumaya gelen kullanıcılarda konunun önemli olduğu bölümleri görsel olarak da göstermenizi sağlamaktadır.
Heading Etiketi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- H1 Heading etiketi içerik içerisinde 1 defa kullanılabilir.
- H2 Heading etiketi içerik içerisinde 2 defa kullanılabilir.
- H3 Heading etiketi içerik içerisinde 4-5 defa kullanılabilir.
- H4, H5 ve H6 heading etiketleri kullanımı için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır.
- H1 ve H2 heading etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanmaya mutlaka dikkat edin.
- Heading etiketlerini hiyerarşik bir yapıda kullanın.
- Nedir? Nasıl Yapılır? Kimdir? Neden? gibi soruları heading etiketinde kullanın.
4. Akıcı Anlatım Kullanın
SEO uyumlu içerik için anahtar kelime, rakip analizi, heading etiketlerinin yanında diğer önemli faktör ise akıcı bir anlatıma sahip olmasıdır. Akıcı bir anlatıma sahip olan içerikler her zaman kullanıcılar tarafından ilgi çekici ve paylaşıma, yoruma veya tekrar ziyarete neden olmaktadır.
Okunabilirliği arttırmak için akıcı anlatımın önemli olduğunu yukarıda vurguladık bunun için yapmanız gereken içeriğinizde kullandığınız dilin anlaşılır ve sade olması içeriğinizi okuyan kullanıcının içeriği paylaşması ve yorum yapmasını sağlayabilir.
İçeriğinizin akıcı anlatıma sahip olabilmesi için uzun cümleler yerine kısa cümlelerle yer vererek seo uyumlu makale oluşturmalısınız.
İçeriğinizi anlatırken uzun cümlelerle anlatmak yerine cümleleri maddeleştirerek önemli bölümleri sıralı bir şekilde anlatın.
Okunabilirliğin artması için diğer önemli unsur ise içeriğinizi anahtar kelimelerle boğmamaktadır. Arama sonuçlarında sıralama alabilmek için çok fazla anahtar kelime kullanmak her zaman size olumsuz sonuçlar doğurabilir bunun yerine doğru yerlerde anahtar kelime kullanarak akıcı bir anlatım sağlayın.
5. URL Yapısı
SEO uyumlu içeriğinizin anahtar kelime ve heading gibi önemli bölümleri dışında URL yapısı gibi teknik bölümlerde oldukça önemlidir. SEO uyumlu bir içerik için SEO uyumlu URL yapısına sahip olmanız gerekiyor.
SEO uyumlu URL yapısı için URL çok uzun olmaması ve anahtar kelimenin mutlaka içerisinde bulunması gerekmektedir.
- URL içerisinde en fazla 75 karakter kullanmanız gerekmektedir.
- URL içerisinde Türkçe karakterler kullanmayın.
- URL büyük harfler kullanmayın.
- URL içerisinde alt çizgi kullanmayın.
- URL çok kısa veya çok uzun olmamasına dikkat edin.
- URL yapısında title veya H1 heading etiketini kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: URL Nedir?
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
6. SEO Uyumlu Makalede İçerik Uzunluğu Nasıl Olmalı?
SEO uyumlu makale yazarken içerik uzunluğu arama sonuçlarında sıralama alıp almamanızı önemli ölçüde etkilemektedir. Makalelerinizin uzun olmasının yanında detaylı ve doğru bilgiler içermesi mutlaka arama sonuçlarında ön sıralarda yer almasını sağlayacaktır.
SEO uyumlu makalelerde genellikle içerik uzunluğu 350 ila 600 kelime arasındadır fakat 1000 ila 2000 kelimeye kadar da çıkabilir. Google arama sonuçlarında sıralama ve trafik elde edebilmek için net bir içerik uzunluğu bulunmuyor bu genellikle konuya ve rakiplerinize göre belirlenmektedir.
Yukarıda rakip analizi bölümünde bahsettiğimiz gibi rakiplerinizin içeriklerinin uzunluğuna mutlaka dikkat edin onların yazığı uzunlukta veya onlardan biraz daha uzun ve detaylı içerikler yazabilirsiniz unutmayın kullanıcılara arama yaparken sordukları sorulara cevap verecekleri uzun ve detaylı içerikler hazırlamak sizi ön sıralara çıkartacaktır.
İçeriklerinizin uzunluğunun yanında paragraf uzunluğuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Paragraf uzunlukları 45 ila 55 kelime arasında olabilir. En sık kullanılan en uzun paragraf uzunluğu 160-170 kelimedir. Paragraf uzunluğunun yanında 125 kelimelik satır uzunluğuna da dikkat edin.
7. İç Linkleme Hiyerarşisi Oluşturun
SEO uyumlu makale yazarken makaleniz içerisinde bahsettiğiniz konularla ilgili site içerisindeki sayfalara iç link içeriklerinizi okuyan kullanıcıların site içerisinde gezinmesini sağlayabilir bununla birlikte sitenizi taramaya gelen googlebotların en çok trafik alan sayfalara geldiğinde iç linkleme verdiği sayfaları tarayarak dizine eklenme sürecini de hızlandırmaktadır. İç linkleme ile ilgili yapılması gereken en önemli şey anchor text şekilde arama sonuçlarında sıralama alacağınız anahtar kelimeye link vermektedir.
- Konu ile ilgili sayfalara iç linkleme yapın.
- Anchor text olarak iç linkleme yapın.
- Sıralama ve trafik almak istediğiniz anahtar kelimeye iç linkleme yapın.
- En çok trafik alan sayfadan hedeflediğiniz sayfaya iç linkleme yapın.
İlginizi Çekebilir: İç Linkleme Nasıl Yapılır
8. Özgün SEO Uyumlu Makale Üretin
SEO uyumlu makale için en önemli özelliği özgün ve benzersiz oluşudur. Özgün ve benzersiz içerikler her zaman arama sonuçlarında yer alabilir bu yüzden özgün içerikler en çok organik trafiği alırken en üst sıralarda yer alır bununla birlikte farklı anahtar kelimelerden de trafik elde edebilirler.
Özgün içerikler yazabilmek için yazacağınız konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapmalı ve doğru bilgileri kendi düşünceleriniz ile harmanlayarak kullanmalısınız. Bilimsel makalelerden alıntılama yaparak basit ve akıcı bir anlatım dilini kullanarak özgün içerikler yazabilirsiniz.
Özgün içerikli SEO uyumlu makale nasıl yazılır merak ediyorsanız semrush, ahrefs ve moz gibi SEO bloglarını mutlaka inceleyin ve burada yer alan SEO uyumlu makale nasıl yazılır içeriklerini not alarak kendi içeriklerinizi oluşturun.
9. Soru-Cevap Şeklinde İçerikler Hazırlayın
SEO uyumlu makale yazarken makalelerin biçimini kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kurgulamanız oldukça önemlidir çünkü kullanıcılar bir arama sorgusu bulunduğunda genellikle nedir, nasıl yapılır, kimdir, neden gibi soruları kullanmaktadır.
Sorular sorarak arama yapan kullanıcılara başlıkta soru açıklama bölümünde cevap vererek hazırladığınız içerikler google arama sonuçlarında sıfır noktası olarak adlandırdığımız bölgede yer alabilmesini ve okunabilirliğinde de artmasında etkili olabilir.
Soru – cevap şeklinde içerik hazırlamak için kullanıcılar bunu da sordu bölümünü ihmal etmeyin kullanıcıların sıklıkla arama sorgusunda bulunduğu soruları bu bölgede ekleyin.
Kullanıcıların en sık şekilde yaptığı sorguları google arama dizininde ve arama sonuçlarının en alt sayfasında bulabilir veya anahtar kelime araçlarından da tespit edebilirsiniz.
10. İçeriklerinize Fotoğraf ve Video Ekleyin
SEO uyumlu makale yazmak anahtar kelime, heading ve title gibi optimizasyonları yapmak dışında en önemli şey içeriklerinize fotoğraf ve video eklemektir.
SEO uyumlu makale yazarken makalenizin içerisine ilgili fotoğraflar eklemek arama sonuçlarında sıralama artışını sağlayabilir çünkü görseller içeriğin zengin olduğuna dair google botlara sinyal vermektir. Görsel kullanırken alt text ve alt attribute içerisinde içeriğinizin anahtar kelimesini kullanırsanız google görsellerde ve snippette yer alabilmesini sağlayabilirsiniz.
SEO uyumlu makale yazarken içeriklerinize video eklemeyi ihmal etmeyin. SEO uyumlu makale yazmak kullanıcılara bilgi vermek için yeterli olmayabilir kullanıcılar her zaman seo uyumlu makale okumak dışında görsel medyalara daha yatkındır bunun için içeriğinize bir video yükleyebilir veya youtube platformu içerisinden içeriğinize konu ile ilgili bir video linki bırakabilir içeriğinizi okumaya gelen kullanıcıların bu videoyu sitenizde izlemesini sağlayarak hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.
11. İçeriklerinizi Güncelleyin
SEO Uyumlu makale yazdıktan sonra içerikleriniz trafik almayabilir veya içerikleriniz arama sonuçlarında trafik kaybedebilir bu gibi durumlarla oldukça sık karşılaşılmaktadır. İçeriklerinizin trafik ve sıralama kaybetmemesi için güncellenmesi ve rakiplerinizin içeriklerini mutlaka takip etmeniz gerekmektedir.
SEO uyumlu makale yazmak tek başına yetmiyor içerikleri güncellemek için google search console, google analytics ve semrush gibi en çok kullanılan seo analiz araçlarını kullanarak içeriğinizin trafik alacağı anahtar kelimeleri veya zayıf kaldığı konuları içeriğinizde kullanabilirsiniz.
İçeriklerinizi güncellerken sadece anahtar kelime optimizasyonu yapmak yerine rakiplerinizin kullandığı görsel adeti ve cümle uzunlukları gibi önemli detayları mutlaka analiz edin.
12. SEO Uyumlu Meta Description Yazın!
SEO uyumlu makale yazmak içeriğinizin sıralama alabilmesi için oldukça önemlidir fakat seo uyumlu meta description yazmak içeriğinizin arama sonuçlarında sıralama alabilmesi tıklanmasını sağlayabilir.
SEO uyumlu meta description yazmak için öncelikle ana anahtar kelimeniz ve ilgili anahtar kelimelerinizi belirleyin. Meta description içerisinde 160 karaktere kadar 2 kez anahtar kelime kullanarak içeriğinizi anlatacak kısa bir description yazabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Meta Description Nasıl Yazılır
13. SEO Uyumlu Title Yazın!
SEO uyumlu makale yazarken heading, anahtar kelime, ve description dışında en önemli unsurlar arasında title yer almaktadır.
Title, arama sorgusunda bulunan kullanıcıların arama sonuçlarında sıralanan sitelerin içeriği hakkında 60 karaktere kadar bilgi veren bölgedir.
SEO uyumlu makale yazarken arama sonuçlarında sıralama ve trafik alabilmesi için SEO uyumlu title yazmanız gerekiyor bunun için 60 karaktere kadar içeriğinizi anlatan ve tıklama oranını arttıracak içerisinde anahtar kelimenin geçtiği bir mesaj vermeniz gerekmektedir.
SEO Uyumlu İçerik Yazarı Kimdir?
SEO içerik yazarı, web sitenizin google arama sonuçlarında ön sıralara çıkabilmesi ve organik trafik elde edebilmesi için google SEO kriterlerine uygun olarak içerikler hazırlayan ve rakip içerikleri analiz ederek sitenin trafik alabileceği içerikler tespit etmektedir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Olmalı?
Uyumlu makale nasıl olmalı diye soruyorsanız aşağıda hazırladığımız seo uyumlu makaleniz nasıl olmalı listesine göz atabilirsiniz aşağıda yer alan listeye dikkat ederek seo’ya uyumlu makale hazırlayabilir kullanıcılara uygun içerikler üretebilirsiniz.
- Özgün Olmalı
- Anahtar Kelime Yoğunluğu Uygun Olmalı
- İç Linkleme Hiyerarşisi Uygun Olmalı
- Akıcı Anlatıma Sahip Olmalı
- Heading Başlıkları Düzgün Olmalı
- 350-600 Kelime Arasında Olmalı
- URL Yapısında Anahtar Kelime Geçmeli
SEO Uyumlu Makale Fiyatları
Web sitelerin özgün içeriklere ihtiyaç duyması seo uyumlu makale yazarlığı mesleğininde ortaya çıkmasını sağlamıştır. Seo’ya uyumlu makale yazarlığı ile 350-700 kelimeler arasında içerikler üreterek makaleler satılmaktadır. Bu makalelerin önemi google için önemlidir google için bu makaleler eğer kopya değilse sıralamanızı yükseltmektedir. Uyumlu makale fiyatları 1-10 lira arasında değişkenlik göstermektedir.
SEO Uyumlu makale satan pek çok firma bulunmakta bu firmaların kalitesine göre seo uyumlu makalede fiyatları değişmektedir. Uyumlu makale için en önemli şey sektörünüzde ki rakiplerinizden daha iyi makalelere sahip olmaktır. Seo’ya uyumlu makale fiyatları araştırıyorsanız anahtar kelime, başlıklar, özgünlük gibi faktörlere dikkat edin.
SEO Uyumlu Makale Örnekleri
Uyumlu makale yazmak istiyorsanız sitemizde hazırladığımız anahtar kelime aracı adlı yazımızın yapısını inceleyerek uygulayabilirsiniz. Diğer yazdığımız yazılarada göz atabilir anahtar kelime yoğunluğu, başlık kullanımı, heading kullanımına göz atarak kendi içeriklerinizi üretebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Twitter Kodları
SEO Uyumlu Makale Ne İşe Yarar?
Seo’ya uyumlu makale web sitenizin değerini ve trafiğini artırır. Uyumlu makale nasıl yazılır yazımızı uygulayarak sitenizin trafiğini artırabilirsiniz. Sitenizin trafiğini uygun içerikler oluşturmak için öncelikle özgün olmanız gerekiyor. Özgünlük google için çok önemli özgün olan uyumlu makale google’da ön sıralara çıkabilmektedir. Rakiplerinizi geçerek ön sıralara çıkmak için Uyumlu makalelere ihtiyacınız her zaman var.
Kaynaklar
Kitaplar
- Sorularla Seo – Kaan Gülten
- Uzmanından Seo – Kaan Gülten
- Stratejik Seo – Enver Çakır
- Kültür Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği Ders Notları
- İstanbul Üniversitesi – Yönetim Bilişim Sistemleri Ders Notları
Web Site