SEO Psikolojisi; Google Kullanıcısı’nın Zihnine Giriş

Google üzerinde arama yaptığınız sırada hiç aklınızdan geçti mi, web siteleri ve içerikleri hangi kriter ve koşullara göre sıralanıp benim önüme düşüyor? Ya da nasıl çok fazla arama yapmadan tek bir arama ile aradığım bilgiye hemen ulaşabiliyorum? Günümüzde milyonlarca insan Google gibi başlıca arama motorlarında merak ettikleri şeyleri araştırmakta ya da satın alabilecekleri ürünlerden, haberlere kadar birçok konuyu aramaktadır.

Hatta şuan siz bunu okurken, Google üzerinde yaklaşık saniyede 70.000 arama sorgusu yapıldığını hayal edebiliyor musunuz? İnsanlar bu aramaları yaparken, hemen aradığı bilgiye ulaşmayı amaçlar. Google gibi arama motorları öyle bir sisteme sahiptir ki sizin geçmiş aramalarınızdan şuan ki arama amacınızı tespit ederek önünüze size en uygun olan bilgiyi çıkartır. Örneğin, siz “ahşap karyola” şeklinde bir arama yaparsanız, Google geçmiş algoritmalarınıza dayanarak, sizin ahşap karyolanın tarihi ya da yapımı ile ilgili araştırma yapmak  istediğinizi mi yoksa satın almak için potansiyel bir alıcı mı olduğunuzu hesaplar ve karşınıza bilgileri o şekilde sunar. Bu Google’ın kendi davranış biçimidir.

Arama Tipolojisi; Google’ın Davranış Biçimi 

Tek başına psikolojik bir terim olan tipoloji kavramı, davranışların şekillerini ayırt etme ve belirleme olarak tanımlanır. Aynı şekilde Google da sizin arama sorgusu yaptığınız konuyu algoritmasına kaydeder. Daha sonra, sizin arama davranışınıza göre algoritmanızı ayırt eder ve şekilledirmeye başlar. Google’ın bu eylemi gerçekleştirmesi Arama Tipolojisi olarak tanımlanır. Kişi Google üzerinde bir arama yaptığında, en yakın bilgiye ulaşmak ister, web sitesi de en yakın bilgi kaynağı olmak ister. Arama Tipolojisi özellikle bir web sitesinin doğru hedef kitlesine ulaşmada oldukça önemli bir araçtır. Eğer siz web sitenize alıcı bir kesimi çekmek istiyorsanız, satın alma amacı ile arama sorgulaması yapan bir kullanıcı için tercih edilen bilgi kaynağı olmalısınız. Aynı zamanda Google algoritması için ayırt edici hale gelmelisiniz. Bu tür etki ve kriterlere uygun hareket eden aynı zamanda doğru backlink çalışmaları yapanweb siteleri hem belirlediği doğru hedef kitlesine ulaşır hem de aramalarda üstlerde yer alarak kendi değerini arttırabilir. Diğer yandan bu kriterlere dikkat etmek Google’ın sizin için kaliteli bir kimlik oluşturmasına da olanak sağlar. Kaliteli kimlikler, Google tarafından çoğunlukla üst sıralara atanır. Böylelikle potansiyel kitlenizden de ziyade organik kullanıcıların ilgisini çekmiş olursunuz.

Size en üst sıralarda sunulan bilgilerin içerik mekanizmasının temelinde ise SEO – Search Engine Optimization işlemi bulunur. Türkçe karşılığı ile Arama Motoru Optimizasyonu olarak da bilinir.

SEO Psikolojisi; Bir Aramadan Daha Fazlası

Öncelikle SEO nedir diye başlamak daha doğru olacaktır. SEO arama motorları içerisindeki içeriklerin kolay bir şekilde taranmasını ve tanımlanmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem içerisinde SEO, içerikleri arama motorları kriterlerine uygun hale getirir ve özenli bir anahtar kelime çalışması ile web sitesi içeriklerinin aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlar. SEO’nun web sitesinin özelliğine göre çeşitli uygulama biçimleri vardır. Bu çeşitliliğe göre web sitesi için SEO uygulaması yapmak oldukça önem arz eder.

SEO sistemi de aslında insan psikolojisinin işleyişi üzerinden, kişinin ne düşünebileceği, nasıl potansiyel olabileceği yönünde ön görme yetisi üzerine kurulmuştur. Örnek verecek olursak; “yazlık kıyafetler” diye bir arama yaptığınızda, SEO uyumlu bir içerik, aramanın en üstlerinde çıkacaktır. İşte SEO psikolojisi tam olarak burada devreye girer. Aramanın en üstünde olan içerik, her zaman güven hissi verir ve içeriğin doğru bilgi kaynağı olarak algılanmasını sağlar. Web sitesi, aradığınız kritere uygun içeriğin yanında ayrıca sizi daha özelleşmiş bir (mesela “yazlık siyah elbise”) kategoriye yönlendirerek sizi potansiyel hedef kitlesi içerisine çekmeye çalışır. Bu içerikler SEO’nun çeşit ve kriterlerine ne kadar uygun olursa, hedef kullanıcı çoğunlukla o içeriği görecektir.

Barnum Etkisi; Sanki Benim İçin

Kullanıcının web sitesi içerisinde geçirdiği zamana göre  Google, kişinin karşısına çoğunlukla aradığa konuya ilişkin bilgi içerikleri çıkartır. Bu durum kişide Barnum etkisinin oluşmasına sebebiyet verir. Barnum Etkisi, çok genel geçer durumların, sözlerin ya da olayların kişinin kendisine özelmiş gibi algılamasına yol açan bir etkidir. Örneğin; falcıların “sen çok sinirli görünüyorsun ama yumuşacık kalbin var” gibi bir söylemde bulunması çok genel bir tanımdır, lakin kişi kendinde bu özelliği gördüğü için kendine özelmiş gibi hisseder. Web içeriklerinde de aynı şekilde, kişinin algoritma sistemine göre belirlenen bilgi kaynaklarında kişiye daha önce gezdiği içeriklerle alakalı bilgi akışı gösterilir. Bu bilgiler ve içerikler kişiye özel yaratılmış gibi yayınlandığı için kişi bu durumu kendine özel olarak algılar ve gezdiği içeriğe güven ve sempati duyar.

Seo psikolojisi sistemi kişinin aratabileceği, hoşuna gidebilecek, hedeflediği bilgiye en doğru erişimi sağlayabileceği ortamı yaratmakla var olur. Bu ortamda potansiyel müşteri trafiğini kontrol etmek, var olan kitleyi de koruyabilmek son derece önemlidir.

Söz konusu kitle ve müşteriyi, Google’ın en önemli kriterlerinden biri olan, LSI (Latent Semantic Indexing) yani Gizli Anlamsal İndeksleme kriterine uyarak korumak mümkün olur.

Gizli Anlamsal İndeksleme; SEO Psikolojisi ve Anlamsal Bütünlüğü

Bazı websiteleri içeriklerini sunarken bir anda ve çok olacak şekilde bilgi akışı sağlamak ister. Bu bilgi içeriği ne kadar kaliteli bir şekilde hazırlanmış olsa da Google’ın sade, akıcı, anlamsal bütünlüğü korumaya yönelik ilkesine ters düşebilir. Bunun olması Google üzerinde oluşturduğunuz kimlik kalitenizin düşmesine yol açar ve arama sıralamalarında geriye düşmenize sebep olur. Aynı zamanda potansiyel müşterilerin karşısına çıkamaz ve site değeriniz düşmeye başlar. İnsanlar okuma davranışında bulunurken genel olarak sıkılmayacağı ve metin içerisinde hemen ulaşabileceği bir bilgi arar. Bu durum kullanıcı için zaman kaybını önlemekte, kaynak pratik hale dönüşmekte ve daha ulaşılabilir hissiyatı vermektedir. Google, bu sebeple web içeriklerinin anlamsal bütünlüğünü koruduğundan emin olur, akıcı bir şekilde olmasını talep eder.

İnternetin en büyük amaçlarından biri, insanların kolay ulaşım sağlaması ve insanlara kolayca ulaşabilmektir. Her şeyde olduğu gibi web siteleri de insanı amaçlar. Bu yüzden SEO psikolojisine yönelik çalışmaların yapılması ve Seo Psikolojisine uygun hareket edilmesi hem doğru kullanıcıya ulaşma , hem de verimliliği arttırtma konusunda oldukça etkilidir.

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

Kaynak

SEO Psikolojisi

Elvin Naz Tunç
Author

Elvin Naz Tunç, sitemizin SEO Uyumlu İçerik Yazarıdır. Editörlük, İçerik Yazarlığı ve SEO uzmanlık alanlarıdır. 2017'den beri İnternet İçerik Yazarlığı, Blog ve Haber yazarlığı yapmaktadır. Medyacılık ve SEO'nun yanı sıra Psikolog olarak meslek hayatına devam etmektedir.