Takip Etmeniz Gereken SEO Metrikleri 2023

Seo metrikleri bir web sitenin temel optimizasyon ihtiyaçlarının adeta bir rehberidir. Seo, arama motoru optimizasyonu çalışması sırasında hatalarla karşılaşmamak için seo metrikleri listesini takip edebilirsiniz. Seo metrikleri rehberini adım adım uygulayarak sitenizin iç ve dış seo çalışmalarını yaparken başarılı olabilirsiniz. İşte hazırladığımız 2023 seo metrikleri listesi.

Organik Trafik

SEO çalışmalarının varlık sebebi organik trafiktir. SEO çalışmalarının başarılı olup olmadığını ölçmek için en önemli metrik organik trafik verileridir. Web sitenizin organik trafiğini google anlaytics aracı üzerinden gözlemleyebilirsiniz. Organik trafiği gözlemlerken hangi sayfaların ne kadar trafik aldığını ve bu sayfalardaki oturum sürelerini mutlaka inceleyin ve seo raporu içerisine mutlaka ekleyin.

seo-metrikleri-2
Güncel SEO Metrikleri

Hemen Çıkma Oranı

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayfanızda geçirdiği süre sitenizdeki memnuniyet derecesini de ortaya çıkartmaktadır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayfanızda gezinme süresini arttırmak için sitenizde ki iç seo çalışması başarılı olması gerekir. İç seo çalışması arasında yer alan site içi link hiyerarşisi ile hem google botları hemde ziyaretçilerinizin siteniz içerisinde ilgili içerikler arasında gezinmesini sağlayabilirsiniz.

seo-metrikleri-1
Güncel SEO Metrikleri 2023

Kitle ve Demografik Veriler

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların cinsiyeti, ilgi alanları, konum ve yaşları ile ilgili pek çok veri hedef kitleniz ile ilgili size pek çok şey anlatabilir. Sahip olduğunuz web sitenin sıralama kazanması için kitlenizin isteklerine ve ilgi alanlarına uygun ürünler ve içerikler üretmeniz gerekiyor bu yüzden google analytics üzerinden kitle ve demografik verileri incelemelisiniz.

seo-metrikleri-3
Güncel SEO Metrikleri

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime sitenizin trafik almasını sağlayan en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Seo metrikleri arasında yer alan anahtar kelime kriteri sitenizin içeriklerinin temelini oluşturuyor. Bir içerik oluştururken onun için uygulayacağınız anahtar kelime stratejisi onu aratacak olan ziyaretçilerin onu bulmasını sağlayacaktır. Anahtar kelime seçimlerinizde dikkat etmeniz gereken temel unsur yüksek rekabetli anahtar kelimelerden uzak durmalısınız orta seviyeli anahtar kelimelere ağırlık vermeye dikkat edin. İçeriklerinizde ilgili anahtar kelimelere yer verin kullanıcıların başka bir içerik ararken sizin içeriğinizle ilgili olan anahtar kelimelerle karşılaşmasını sağlayın.

İlginizi Çekebilir: Anahtar Kelime Bulucu

Rakip Anahtar Kelime Analizi

Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri kontrol edin kullandığı ilgili anahtar kelimelerin neler olduğuna ve içeriklerin trafiği hangi kelimelerden elde ettiğini tespit etmeye bakın rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri kullanarak daha iyi bir içerik ortaya çıkartırsanız sıralamada ön sayfalara çıkabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analiz Araçları

  • Ubersuggest
  • Ahrefs
  • Google Kelime Planlayıcı

Mobil Uyumluluk Deneyimi

İnternetin her geçen gün gelişmesi hayatımızın her alanında bizimle beraber olmasını sağladı internetin telefonlarımıza girmesiyle birlikte seo metrikleri arasında mobil uyumluluk kriteri de yerini aldı. Mobil uyumluluk sitenizin mobil cihazlar içerisinde kullanıcılara uygun bir şekilde görünmesini sağlar. Mobil uyumluluğa sahip olan sitelerin arama dizininde ön sıralara çıktığı gözlemlenmektedir çünkü google mobil uyumlu sayfalara daha çok önem verir unutmayın mobil uyumlu sayfalar kullanıcı dostu olmalıdır.

Sitenizin mobil uyumlu olması tek başına yeterli değil seo metrikleri arasında yer alan mobil uyumluluğu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için mobil uyumlu ve mobil deneyimi iyi sayfalar, yazılar oluşturmanız gerekmektedir. Google search console tarafından üretilen mobil uyumluluk deneyimi raporunda sitenizin mobil uyumluluk deneyim puanını gözlemleyerek sitenizin mobil uyumluluk alanında iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Sayfa Optimizasyonları

Siteniz içerisinde yer alan sayfaların çok olması doğru bir optimizasyon uygulaması değildir. Siteniz içerisinde indexe açık en fazla 1-3 sayfa olabilir fakat bu sayfaların seo açısından indexe değer olmasına önem vermelisiniz doğru anahtar kelimeler üzerinden çalışmalar yürütürseniz bu sayfalarla’da ön sıralara çıkabilme ihtimalinizi artırabilirsiniz. Sayfa optimizasyonlarında dikkat etmeniz gereken önemli bir faktör sayfanızın hızlı açılması kullanıcıların karşılaşacağı içeriklerin onları sitede maksimum sürede tutmasıdır.

Backlink – Referans Bağlantılar

Backlink bir sitenin hem en önemli hemde en kötü şeyi olabilir. Çünkü backlinkler, değerli ve değersiz olarak ikiye ayrılmaktadır sitenizin değerli backlinkler tarafından referans bağlantılarla dolması arama dizininde ön sıralara çımasını sağlayabilir. Fakat backlinkin diğer yüzü olan değersiz dr puanı düşük sitelerden backlink aldıysanız ve bu backlinkler sektörel olarak sizinle alakalı değilse zaman içerisinde sıralamanızı kaybedebilirsiniz.

Sitenize gelen düşük puanlı backlinkleri reddetmeniz için google search console aracını kullanabilirsiniz. Düşük puanlı backlinklerden kurtulmak hem sitenizin değerin korur hemde arama dizininde sıralamanızın zarar görmesini engeller. Düşük puanlı backlinklerin çokluğu sitenizin black hat seo yada anti seo teknikleri kullanılarak zarar görmeye çalıştırılması söz konusu olabilir.

Site Hızı Analizi

Site hız kullanıcı ve google için en önemli kriter. Bir sitenin sayfası eğer yavaş açılıyorsa bunu kullanıcı terkeder bu sayfayı terkeden kullanıcı google siteninin yavaş olduğu ve olumsuz deneyim yaşattığı sinyalini verebilir bunun sonucunda siteniz arama dizininde sıralama kayıpları yaşayabilir. Sitenizin arama dizininde kayıp yaşamaması için yapmanız gereken site hızını arttırmaktır.

İlginizi Çekebilir: Web Site Hızı Yükseltme 

Site hızı arttırmak için yapmanız gerekenler

  • Html-css-javascript gibi kodları sıkıştırın
  • Fotoğraf Boyutlarını Azaltın
  • Hızlı Hostin Kullanın
  • Lazy Load Kullanın
  • ÖnBellekleme Kullanın

site hızı seo metrikleri arasında en çok unutulan bir faktör çünkü site sahiplerinin sitenin hızını ölçmesi gibi şeylerle ilgilenmektense daha çok içerik ve backlink odaklı çalışmaktadırlar.

İlginizi Çekebilir: Google LLC Nedir?

İçerikler

Özgün içerikleri bünyesinde barındıran bir sayfa her zaman kraldır. Siteniz bünyesinde özgün içerikleri kullanıcılara sunarak google tarafından arama dizininde ödüllendirilebilirsiniz. Google arama dizininde öncelik olarak site hızı,mobil uyumluluk, özgün içerik gibi seo metrikleri arasında yer alan faktörlere öncelik vermektedir.

Özgün içeriklerinizin anahtar kelime yoğunluğu, dikkat çekici başlık, gibi detaylara değer vererek sitenizin içerisinde ki özgün içeriklere değer katabilirsiniz içeriklerinizin içerisinde uygulayacağınız link hiyerarşisi ile özgün içerikleriniz sayesinde gezinme ve trafik sağlayabilirsiniz. NOT: KOPYA İÇERİKLERDEN UZAK DURUN. 

Site Haritası

Sitenizi ziyaret eden google botlara adeta bir rehberlik etmek için hazırlanmış site haritaları sitenizin her içeriğinin taranması için önemlidir. Sitenizi taramaya gelen google botlar site haritanız doğrultusunda sitenizin izin verdiğiniz her yerini tarayabilir.

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

  1. Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
  2. Twitter Kodları
  3. Tarama Bütçesi Nedir

BONUS

Seo metrikleri yazımızda uygulamanız gereken önemli kriterleri bahsettik. Fakat bunu doğru bir şekilde uygulamak izleyerek uygulamakta oldukça önemli bu yüzden size yardımcı olacak olan seo metrikleri videosunu aşağıya ekledik. Neil patel tarafından hazırlanan seo metrikleri videosu sayesinde sitenizde iyileştirmeler yapabilirsiniz. Sitenize değer katabileceğiniz alanları keşfederek buralar üzerinde site içi seo çalışması veya site dışı seo çalışması yapabilirsiniz.

Kaynaklar

Kitaplar

  • Sorularla Seo – Kaan Gülten
  • Uzmanından Seo – Kaan Gülten
  • Stratejik Seo – Enver Çakır
  • Kültür Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği Ders Notları
  • İstanbul Üniversitesi – Yönetim Bilişim Sistemleri Ders Notları

Web Site

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.