Pogo Sticking Nedir? Nasıl Çözümlenir?

Pogo sticking SEO sektöründe oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Pogo, SEO performansını bazen etkilemekte olduğu için pek çok SEO uzmanının gözünden kaçtığı bir konu olarak karşımıza çıkıyor hazırladığımız bu yazımızda pogo sticking nedir? nasıl çözümlenir bunları aşağıda anlatıyoruz.

Pogo Sticking Nedir?

Pogo Sticking, kullanıcı arama yaptığında arama sonuçlarında sıralamam sonuçlardaki sitelerden birine tıklayıp hemen çıkış yaparak arama sonuçları sayfasına geri dönmesidir.

Pogo sticking, SEO için olumsuzdur çünkü sayfanın alakasız sonuçlar verdiğini veya yanıltıcı içerikler eklendiğini düşündürmektedir.

Pogo sticking hemen çıkma oranını etkileyeceği için sitenin arama sonuçlarında sıralama kaybetmesine veya SEO performansının düşmesine sebep olabilir.

Fakat pogo olumsuz olmasının yanında kullanıcının da kararsızlığını veya diğer sebepleri de hesaba katmak gerekmektedir bu yüzden kullanıcının tatmini ile alakalı bir durum söz konusudur. 

Pogo genellikle bounce rate ile karıştırılmaktadır bunu şöyle açıklayabiliriz. Pogo, kullanıcı siteye girdikten 5 saniye sonra oluşmaktadır. Bir kullanıcı tek seferde oturum gerçekleştiriyor ve siteyi terk ediyorsa bu bounce rate olarak sınıflandırılır. 

Pogo Sticking Neden Oluşur?

Pogo, SEO performansını düşürmekte ve sitenin arama sonuçlarında sıralama kaybetmesine neden olmaktadır. Bunun neden oluşucağını bilmek ve buna uygun çözümler üretmek SEO performansını korumanızı ve sitenizi optimize edebilmenizi sağlar.

Kullanıcılar sitenizi 5 saniye sonra terk ediyorsa bunun pogo olduğunu yukarıda belirtmiştik pogo sorunu ile karşılaşan sayfalarınız muhtemelen kullanıcı tatmin etmeyen ve yanıltıcı içeriklere sahiptir. Bu tarz içeriklere sahip siteler zaman içerisinde google cezaları ile karşı karşıya kalmaktadır.

  1. Kullanıcı deneyimine uygun olmayan site tasarımı
  2. Site içerisinde rahatsız eden pop-up reklamların olması
  3. Siteye giriş yapan kullanıcının farklı bir siteye yönlendirilmesi
  4. Siteye giriş yapıldığında otomatik olarak müzik, video veya pop-upların ortaya çıkması.
  5. Site hızının çok yavaş olması.
  6. Site içerisinde sürekli tıklamaya yönelik zararlı görseller olması.

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

  1. Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür
  2. SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır
  3. Tarama Bütçesi Nedir
  4. Ücretsiz Anahtar Kelime Bulucu
  5. Arama Motorları

Pogo Sticking Sorunu Nasıl Çözülür?

Pogo sticking sorununu çözümleyebilmek için bu sorunla karşılaşan sayfaları tespit etmelisiniz bunu anlayabilmek için google analytics ve google search console araçlarından faydalanabilirsiniz.

Google analytics aracına girip hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfalardan süreleri değerlendirin 5 saniye içerisinde terk etme oranı yüksek olan sayfaları belirleyin.

Bu sayfalara giriş yaparak içeriğiniz ile konunun alakalı olup olmadığını kontrol edin. İçeriğiniz konu ile alakalı olabilir fakat zayıf olma olasılığını unutmayın mutlaka rakip içerikleri analiz edin ve içeriğiniz optimize etmeye başlayın.

İçerik bazlı bir düzenleme yaptıktan sonra daha çok kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik tasarımsal düzenlemeler yapabilirsiniz.

Sitenizin SEO uyumlu kullanıcı deneyimini arttırmak için mutlaka site hızı, görseller, kod yapısı gibi teknik konulara dikkat edin. Mobil uyumluluğa sahip olmayan sitelerin arama sonuçlarında sıralama kazanması ve trafik olması kolay değildir sitenizi mobil uyumlu şekilde optimize etmeye çalışın.

  1. Mobil Uyumluluğa Dikkat Edin.
  2. Site Hızını Arttırın.
  3. Hemen Çıkma Oranını Düşürün.
  4. SEO Uyumlu Makale Yazın.
  5. Pop-up tarzında reklamları kullanmamaya çalışın.
  6. Kullanıcı deneyimine uygun siteler oluşturun.
  7. Konu ile alakalı içerikler oluşturun.
  8. İçeriklerinize Fotoğraf ve Video ekleyin.
pogo-sticking-nedir-1
Pogo Sticking Nedir? Nasıl Çözümlenir

Kaynak

Ahrefs Pogo Stick

 

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.