Performans Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?
İşletmeler arasında rekabetin her geçen gün artması farklı pazarlama stratejilerinin ortaya çıkmasını sağlıyor bunlar arasında minimum bütçe ile yüksek performans odaklı bir pazarlama stratejisi olan performans pazarlama tekniği günümüzde en çok kullanılan pazarlama teknikleri arasında başta yer almaktadır hazırladığımız bu yazıda performans pazarlama nedir ve performans pazarlama nasıl yapılır bu soruların cevaplarını hazırladık.
Performans Pazarlama Nedir?
Performans pazarlama, performans odaklı reklamcılık olarak bilinmektedir. İşletmeler hizmet aldıkları pazarlama firmasından ölçülebilir sonuçlar almaları doğrultusunda ödeme yaptıkları pazarlama tekniğidir.
Performans pazarlama, hizmet alan kullanıcı veya işletmenin hizmet sonucunda hedeflediği ölçülebilir performans değerlerine ulaşılabilmek için pazarlama firmaları tarafından verilen pazarlama stratejileri arasında yer almaktadır.
Performans odaklı pazarlamada işletme veya kişi ödeme yapmaları için satış veya tıklama gibi dönüşüme sebep olabilecek eylemler gerçekleşmesi gerekmektedir genellikle dijital pazarlama platformlarında kullanılmaktadır.
Performans odaklı reklamcılık asıl amaç en az bütçe ile en yüksek dönüşümü elde etmektir. Performansa dayalı reklamcılıkta sitenin organik veya ücretli trafiğini arttırmak, ürün satışlarını arttırmak, tıklama oranını arttırmak, form doldurmak, abonelik ve üyelik işlemleri yer almaktadır.
Performans dayalı reklamcılığın günümüzde öneminin artmasındaki en önemli sebep az bütçe ile çok fazla dönüşüm elde etmenin yanında ödeme yapılan işlem doğrultusunda elde edilen performans verilerin değerlendirilebilmesidir bu veriler değerlendirilerek gelecekte ki pazarlama stratejileri kurgulanmaktadır.
Performans Pazarlama Nasıl Yapılır?
Performans pazarlama yapabilmek için adım adım ilerlemek gerekmektedir aşağıda performans pazarlama nasıl yapılır sırayla gözlemleyebilirsiniz.
- Performans marketing hedeflerin belirlenmesi gerekir bu hedefler, organik veya ücretli trafiği arttırmak, satışları arttırmak, marka bilinirliğini arttırmak, abonelik sayısını arttırmak olarak ayrılmaktadır.
- Yukarıda yer alan hedefler karar verildiğinde bu hedeflere ulaşabilmek için kampanya stratejisi oluşturulmaktadır.
- Kampanya çalışması için elde edilen veriler hedef kitle ve hedeflenen performanslar doğrultusunda kurgulanır ve pazarlama çalışmaları başlatılır.
- Performans pazarlama hizmeti sürecinde elde edilen veriler mutlaka analiz edilmelidir.
Performans Pazarlama Avantajları Nelerdir?
Günümüzde performans marketing yatırımlar her geçen gün artmaktadır bunun en önemli avantajları sırasıyla şunlardır.
- Ölçülebilir: Yatırım yaptığınız pazarlama çalışmasından elde ettiğiniz verileri tablo ve grafikler ile gözlemleyebilirsiniz ve elde edilen verimi analiz edebilirsiniz.
- ROI Odaklı: Performans marketing asıl amacı ortaya koyulan bütçeden maksimum verim ile dönüşümdür.
- Düşük Risk: Performans marketing en önemli özelliği düşük risk içermesi ve harcanan bütçenin her zaman düşük olmasıdır.
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Performans Pazarlama Kanalları
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Google arama sonuçlarında web sitenin anahtar kelimelerde ön sıralara çıkarak trafik elde etmesidir.
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Arama motorunun sonuçlarında reklamlar ile web sitenin hedeflenen sayfaların ön sıralara çıkarılmasıdır.
- Görüntülü Reklamı Ağı: Web sitenin sayfalarında gezinen kullanıcılar hedeflenmektedir.
- Sosyal Medya Reklamları: Popüler olan tüm sosyal medya platformlarında reklam kampanyası oluşturularak hedef kitleye ulaşmak veya dönüşüm elde etmek için yapılır.
- Yeniden Pazarlama (Remarketing): Çerezler vasıtasıyla web siteyi daha önce ziyaret eden kullanıcıları yeniden kazanmak yeniden dönüşüm elde etmek için yapılır.
- Kullanıcı Deneyimi Pazarlaması: Web site içerisinde gezinmekte olan kullanıcılardan kullanıcı memnuniyeti elde etmek için yapılır.
- Programatik Reklamcılık: Yazılımlar vasıtasıyla hedef kullanıcılara hedeflenen platformlarda reklama çıkmak ve dönüşüm elde etmek için yapılır.
- Satış Ortaklığı (Affiliate): Popüler sosyal medya platformlarında popüler kullanıcılar ile karşılıklı anlaşma yaparak dönüşüm hedeflenmektedir.
- Programlı Satın Alma (Real Time Bidding): Çok fazla reklam verilerek programatik vasıtasıyla teklif verilmesidir.
- Doğal Reklamcılık (Native Advertising): Popüler olan tüm platformlarda kullanıcılara içerikler vasıtasıyla ürün, marka veya hizmeti içerikler ile tanıtmak için yapılmaktadır.
Performans Pazarlama Çalışmasında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Performans marketing çalışmaları sırasında oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir genellikle çok az bütçe harcanmasının yanında büyük bütçeler harcanarak da olumsuz sonuçlar elde edilebilir bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamanız için dikkat etmeniz gerekenleri listeledik.
- Uzun vadeli sonuçlara odaklanın.
- Hedeflerinize ulaşabilmek için planlı şekilde ilerlemelisiniz.
- Pazarlama stratejinizi kullanıcıları memnun etmeli onları kazanmalısınız.
- Pazarlama stratejinizi her zaman ölçümlemeli elde ettiğiniz sonuçları analiz etmelisiniz.
- Gerçekçi hedeflere odaklanmalısınız.
- Kaliteli reklam kampanyaları ve içerikler yaratın.
Performans Marketing Özellikleri
- Pazarlama stratejisi verilere odaklanarak kurgulanmaktadır.
- Pazarlama stratejisi hedef kitleye göre kurgulanmaktadır.
- Kurgulanan strateji zaman zaman tekrar optimize edilebilir.
- Pazarlama stratejisinden elde edilen sonuçlar ölçümlenebilirdir.
- Tablo ve grafikler ile elde edilen veriler raporlanabilir ve gözlemlenebilir.
- Pazarlama stratejisinden hızlı verim elde edilebilir.
- Hedef kitleye doğru zamanda pazarlama stratejisi uygulanabilir.
Kaynak