Pazarlama İlkeleri Nelerdir? 4P Kavramı Nedir?
Dijital pazarlama ve fiziksel pazarlama sektöründe adını sıklıkla duyduğumuz pazarlama ilkeleri, 4 gruba ayrılır Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma)bu dört kelimenin baş harfleri pazarlamanın 4P kavramını ortaya çıkartmıştır.
Dijital pazarlama ve fiziksel pazarlama sektörü her geçen gün rekabetin arttığı bir mecra haline gelmesinden dolayı küçük ve büyük işletmelerin büyük bir çoğunluğu pazarlama stratejilerine daha çok önem vermeye başladı bu pazarlama stratejileri arasında pazarlama ilkeleri bir çok pazarlama stratejisinin temelini oluşturmaktadır.
Pazarlama ilkeleri 1960’lı yıllarda ilk kez Philip Kotler tarafından “Pazarlama İlkeleri” kitabını çıkartarak adını duyurmuştur bundan sonraki dönemlerde 4P kavramı pazarlama sektöründe popülerlik kazanmaya başlamıştır.
4P Kavramının popülerliği zaman içerisinde artmış 4P kavramı zaman içerisinde değişmiş 5P, 7P gibi yeni kavramlarda eklenmiştir günümüzde de zaman zaman bu şekilde kullandığı olmaktadır.
Kotler, pazarlamanın ilkelerini “Markanın pazarlamadaki hedeflerini hedef pazarda takip edebilmek için kullanmakta olduğu pazarlama araçlarının toplandığı kümedir.”
1. Ürün (Product)
- Ürün, bir topluluğun ihtiyaçlarını gidermek için marka veya işletme tarafından üretilmektedir.
- Marka veya işletme tarafından üretilen ürün somut ve soyut olarak ikiye ayrılabilir bunlar ürün ve hizmet olarak adlandırılmaktadır.
- Topluluğun ihtiyaç duyacağı ürünü üretmek için öncelikle hedef kitlenin ihtiyaçları üzerine bir takım pazar araştırması yapılmaktadır.
- İşletmeler üretecek oldukları ürünleri pazarın yani hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlarlar bunda ihtiyaç ve kullanıcı deneyimine odaklanılır memnuniyet sonrasında kullanıcıların geri dönüş yapması hedeflenmektedir.
- Her ürünün bir yaşam döngüsü bulunmaktadır bunlar sırasıyla büyüme, olgunluk ve düşüş bölümleri olarak adlandırılmaktadır.
- Üretilen ürünlerin düşüş evresine geçmemesi için ürün üzerinde güncellemeler yapılarak popülerliği kaybetmemesi sağlanılmaktadır.
- Pazarlamacılar, düşüş evresine geçmemek için ürünlerine yenilik ve inovasyon getirmelidir.
2. Fiyat (Price)
- Fiyat, pazarlama stratejileri arasında en çok dikkat edilen unsurdur.
- İşletmenin ürettiği ürüne müşterinin ödemek için karar verdiği miktar olarak adlandırılmaktadır.
- Ürünün fiyatı belirlenirken pazarın fiyat ortalamasına dikkat edilir çok yüksek olursa sahip olunan ve potansiyel müşteri kaybedilebilir bu yüzden rakiplerinde fiyatları analiz edilir ve buna fiyatlandırma stratejisi uygulanmaktadır.
- Ürünün sahip olduğu fiyat ve müşterinin üründen elde edeceği kar ve memnuniyet müşteride ürüne karşı pozitif bir algı yaratmaktadır.
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
3. Dağıtım (Place)
- Ürünün müşteriye karar verilen zamanda ve karar verilen yerde teslim edilmesi gerekmektedir.
- Müşteri memnuniyeti için ürünlerin hızlı bir şekilde ulaştırılması günümüzde en çok önem verilen unsurdur bu yüzden ürünün ulaştırılma süreci müşteriler tarafından puanlanmakta ve yorumlanmaktadır.
- İşletmenin ürettiği ürün çok iyi bile olsa eğer ürün müşteriye zamanında ulaşmamışsa hiç bir anlamı yoktur çünkü memnuniyetsizlik olumsuz geri dönüşlere yol açabilir.
- Ürünlerin ulaştırılma sürecinin yanında ürünün sağlam olması da oldukça önemlidir günümüzde bu tür detaylar müşterileri memnun etmektedir bu yüzden ulaştırma sektöründe kargo firmaları arasında rekabet bulunmaktadır.
- İşletme göndereceği ürünü zamanında ve sağlam bir şekilde gönderebilmesi için firmalarla anlaşmakta ve ürünlerini müşterilerin istediği zamanda göndermektedirler.
4. Tutundurma (Promotion)
- Tutundurma, işletme tarafından üretilen ürünlerin hedeflenen pazarlarda bilinirliğini arttırmak ve güvenilirlik kazandırmasını sağlaması için yapılan tüm faaliyetleri içermektedir.
- Tutundurma kendi içerisinde bir çok faaliyeti barındırmaktadır bunlar sırayla satış organizasyonu, halkla ilişkiler, reklam çalışmaları, satış gibi pek çok faaliyeti içerisinde barındırmaktadır.
- İşletmeler ürünlerinin satın alınabilmesi için pazarlama yoluna başvurmaktadırlar bunlar arasında en çok dikkat edileni öncelikle üretilen ürünün hedef pazardaki müşterilerin haberdar olmasını sağlamaktır.
7P Nedir?
Pazarlama ilkeleri 4P olarak anılmaktadır fakat pazarlama stratejileri her geçen gün gelişmekte ve değişmekte olan dünyaya ayak uydurabilmesi için güncellenmektedir bunun yanında 4p kavramı da güncellenmiştir.
1980’li yıllarda 7P kavramı, People (İnsanlar), Process (Süreç) ve Physical Evidence (Fiziksel Kanıt) kelimelerini içerisinde barındırmaktadır. Günümüzde pazarlama uzmanları pazarlama stratejisi oluştururken bu tür beşeri etkenleri göz önünde bulundurarak stratejilerini oluşturmaktadırlar.
Pazarlama ilkeleri ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız aşağıya bıraktığımız pazarlama ilkeleri ve pazarlamanın 4psi videosunu izleyebilirsiniz.
Pazarlama Sürecinin Özellikleri
Pazarlama sürecinin özellikleri pazarlama sırasında yapılan faaliyetlere göre değişmektedir.
- Pazarlama Sürecinin Organize Edildiği Süreç
- Pazar Fırsat Analizi Araştırması
- Hedeflenen Pazarın Araştırma Sonucu Seçilmesi
- Pazarlama Karmasının Oluşturulması ve Geliştirilmesi
- Pazarlama Faaliyetlerinin Yönetimi
Pazarlama İlkeleri Yazımızda Kullandığımız Kaynaklar
Ahrefs – Pazarlama İlkeleri 101
Pazarlama İlkeleri ve Pazarlama 4P