Organik seo, sitelerin arama sonuçlarında ön sayfalara çıkmak için doğal çalışmalar yürütülmesi denilebilir. Organik seo hakkında aramalar yaptığınız da karşınıza pek çok farklı içerik çıkmaktadır fakat karşınıza çıkan bu içeriklerin bir çoğu organik seo hakkında pek bir bilgi içermemektedir. Organik seo çalışmasının nasıl yapıldığı ve organik seonun faydalarını araştırdık ve bu yazıyı sizler için hazırladık.
Organik SEO Nedir?
Organik seo, web sitelerin google kurallarına uygun olarak doğal çalışmalar yürütmesi olarak adlandırılabilir. Organik seo çalışmalarında sitenin gelişimini bir bebeğin büyüyüşüne benzetmek doğru olabilir. Dünyaya yeni gelen bebek ihtiyaçları doğrultusunda büyür ve yetişir. Organik seo’da ise durum böyledir yeni kurulan bir site ihtiyaçları doğrultusunda optimize edilmektedir. Standartlaşmış seo adımlarından farklıdır sitenin ihtiyacı olan mobil uyumluluk, site hızı, hemen çıkma oranı gibi unsurlar siteyi ziyaret eden kullanıcıların isteklerine ve google kriterlerine uygun olarak optimize edilmektedir.
Organik seo çalışması tercih edenler daha çok reklam bütçesi ayırmakla uğraşmayıp arama sonuçlarında her zaman ilk sırada bulunmak isteyen e-ticaret siteleri tarafından tercih edilmektedir. Organik bir çalışma sonucunda reklam bütçesine bağlılıktan kurtulan e-ticaret siteleri sitelerine müşterilerini çekebilir bununla birlikte sitelerine gelen ziyaretçiler sitenin hızlı açılması, mobil uyumluluğu gibi temel unsurlara sahip olan bir siteyle karşılaştıklarında siteye karşı güven hissedebilir. Bu gibi pek çok neden organik bir çalışma gerektirir.
Organik SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Organik seo çalışması yapabilmek için sitenizin ihtiyaçlarını analiz etmeniz gerekiyor. Bir sitenin ihtiyaçları siteye gelebilecek muhtemel ziyaretçilerin beklentileri ile ölçülebilir, bir ziyaretçi siteyi ziyaret ettiğinde mobil uyumluluk, site hızı, kullanıcı deneyimine uygun tasarım beklentisi içerisinde olmaktadır. Web sitelerin temel görevi kullanıcı için tasarlanmalı googl’a uygun optimize edilmelidir. Aşağıda ki listede organik seo çalışması için yapmanız gerekenleri listeledik.
Site Hızını Optimize Edin
Organik seo çalışması için çok önemli bir madde ile başlamayı doğru buluyorum site hızı. Bir sitenin hızlı olması hem kullanıcıları hemde googlebotları memnun eder. Site hızı 3 saniyeden kısa bir sürede açılan siteler google ve kullanıcılar için memnun edici bir özelliktir. 3 saniyeden uzun sürede açılan bir siteye sahipseniz sitenizi ziyarete gelen googlebotlar ve kullanıcılar sitenizi terk edecektir. Sitenizin hızlı bir şekilde açılmasını sağlamak için görselleri optimize edin, sitedeki kodları sıkıştırın, lazy load kullanın.
Seo Uyumlu İçerik Üretin
Seo uyumlu makale nasıl yazılır? nedir? diye soruyor olabilirsiniz seo uyumlu bir makale, kullanıcılar sizi bulmak için anahtar kelimeler kullandığında içeriğinizde o anahtar kelimelerin yer alması demektir. Bu anahtar kelimelerin içeriklerinizde var olması kullanıcıların içeriklerinizle karşılaşmasını sağlayabilir. Seo uyumlu makale sadece anahtar kelime demek değildir elbette. Yan anahtar kelimeler, görseller, akıcı anlatım gibi pek çok unsur seo uyumlu makalenin bir parçası olabilir.
Backlink Çalışması
Organik seo çalışması yürüten pek çok seo uzmanı backlink çalışması söz konusu olduğunda çok dikkatli bir çalışma yürütmektedir. Backlink öyle kafamıza göre bir kaç siteden link alarak arama sonuçlarında ön sıralara çıkmamızı sağlamaz. Backlink bir seo uzmanı için dr puanı yüksek google gözünde değerli olmalıdır.
Organik seo çalışmsı yürütürken backlink çalışması da organik olmalıdır dr puanı yüksek sitelerden birden backlinkler toplamak sizler için kolay olabilir fakat bu backlinklerin birden fazla olması sitenizin doğal çalışmalar yürütmediğini google sinyal verebilir. Backlink çalışmalarını doğal olarak yürütebilmek için sitenizde kaliteli içerikler üretin çünkü kaliteli bir içerik referans vermeye değer içeriktir bunu yaptığınız sürece sitenize kaliteli backlinkler gelecektir.
Kullanıcı Deneyimine Uygun Site
Kullanıcı deneyimine uygun site tasarımı hakkında pek çok şey duymuş olabilirsiniz fakat tam olarak ne anlama geldiği konusunda herkesin kafası karışık. Kullanıcı deneyimine uygun tasarım, kullanıcıların pek çok kez elde ettiği deneyimlerden yola çıkarak bir sitenin tasarımını ortaya çıkartmak olarak adlandırılabilir.
Bir kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde nelere ihtiyaç duyabilir? diye kendinize sorabilirsiniz bu sorunun doğrultusunda aklınıza sayfa menüsü, hakkımızda sayfası, kategoriler, arama sayfası, anasayfa gibi sitenin kemik yapısını oluşturan detaylara ihtiyaç duyulur.
Rakip Analizi
İnternette yer alan her sitenin her zaman bir rakibi belkide birden fazla rakibi bulunmaktadır çünkü internet koca bir deniz hatta okyanustur. Rakip analizi bu koca okyanus içerisinde hayatta kalmanız için çok önemli bir adım olacaktır. Rakip analizi yaparak arama sonuçlarında ön sayfalarda kalabilirsiniz ve rakiplerinizle mücadele edebilme fırsatını yakalayabilirsiniz.
Rakiplerinizi analiz ederken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Anahtar Kelime Analizi
- İçerik Farklılıkları
- Backlink Farklılıkları
- Site Tasarımı
Site Dışı Seo ve Site İçi Seo Çalışması
Organik bir çalışma yapabilmek için sitenizin iki önemli optimize edilmesi gereken alanı bulunmaktadır, iç seo ve dış seo çalışmaları. İç ve dış seo çalışmalarında yapabilmeniz gereken her şeyi doğal yapmaya dikkat edin bu doğal çalışmalar google tarafından ödüllendirilmenizi sağlayacaktır. Görüldüğü üzere doğal seo çalışmaları yürüten sayfalar her google güncellemesinden sonra ön sıralara çıkmaktadır çünkü site içi ve site dış seo teknikleri doğaldır.
Sosyal Medya Çalışması
Sitenizin organik bir şekilde büyüyebilmesi organik seo çalışması yapabilmesi için sadece google uygun bir şekilde optimize edip bir kenara çekilerek beklemeniz yeterli değil. Sosyal medya çalışması sitenizin tanıtımını sağlayabilir siteniz değerli ve kaliteli içerikler üretiyorsa bunları sosyal medya kanallarından aktif bir şekilde duyurmalısınız çünkü hedef kitleniz sizin nerede olduğunuzu hangi adresle internette barındığınızı nereden bilebilir? bunun için sitenizin sosyal medya kanallarında aktif bir çalışma yürütmesi gerekmektedir.
Yerel Seo Çalışması
Yerel seo çalışması, genellikle e-ticaret sitelerinin kullandığı bir teknik çünkü yerel seo çalışmasında sitenin hitap ettiği bölge her zaman önceliğidir. Site bulunduğu konuma dayalı optimizasyon teknikleri kullanarak öncelikle bölgesel olarak ön sıralarda çıkmayı hedefler peki bunu yapabilmek için ne yapmaktadır? Bunları yapabilmenin tek yolu sitede hreflang etiketi ve konum bilgilerini siteye eklemekten geçiyor sadece bununla kalmıyor. Yerel seo çalışmasında diğer önemli bir adım sitenin google businees kayıt olmasıdır. Google artık konuma dayalı bir arama yapıldığında konum içerisinde yer alan işletmeleri arama sonuçlarında sayfanın sağında göstermektedir. Yerel seoda bu sayfanın sağ tarafında kalan işetmeler için yapılması gereken bir kaç şey bulunuyor bunlar işletmenin adı, işletmenin sitesi, işletmenin adres, gibi önemli unsurlardır.
Görsel ve Video Kullanımı
Teknolojinin gelişmesi insanların dikkat süresinide artık azaltmaktadır çünkü insanlar artık bir şeyi uzun süre okumak ve detaylı bilgiler elde etmek peşinde değil. Artık daha çok videolar görseller ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir bu yüzden içeriklerinizde kullanıcıların aradığı şeyi görsellerle anlatmaya çalışın.
Organik Seo Kriterleri
- Site Hızı
- Mobil Uyumluluk
- Anahtar Kelime
- Kaliteli İçerik
- Kullanıcı Deneyimine Uygun Sayfalar
- Doğal Backlink Çalışması
- Rakip Analizi
- Organik Seo Teknikleri
Google ve Organik Seo İlişkisi
Google için organik seo çalışmaları neden önemlidir? Her şeyden önce google kullanıcılar arama yaptığında onlara istedikleri içeriği karşılarına çıkartmaya çalışmaktadır. Web sitelerin google için optimize çalışmaları yaparken bunu hedeflemeleri google tarafından beklenmektedir. Google kriterlerine uygun seo çalışmaları yapan siteler genellikle google tarafından daha çok değerlendirilmekte ve güncellemelerden çok fazla etkilenmemektedir.
Google için organik bir çalışma yapan site kullanıcıya uygun içerikler üretiyor demektir kullanıcı odaklı bir site demektir bu yüzden google organik çalışmaları önemsemektedir.
Organik SEO Taktikleri
- Hedef Kitle Analizi
- Yerel Seo Optimizasyonu
- Backlink Çalışması
- Bloglar ile çalışma
- Rakip Analizi
- Seo Uzmanlarından Destek Alın
- Kaliteli İçerikler Üretin.
Doğal Seo Çalışması Faydaları
- Doğal çalışmalar yürüterek reklam yapma ücretinden kurtulabilirsiniz.
- Arama sonuçlarında ilk sayfalara çıkabilirsiniz.
- Arama sonuçlarında rakiplerinizle müccadele edebilirsiniz.
- Sitenizdeki kaliteli içerikler size referans bağlantı verilmesine neden olabilir.
- Reklam yapmadan sitenizin tanınırlığını ve güvenilirliğini elde edebilirsiniz.
- Siteniz teknik açıdan güçlü bir alt yapıya sahip olabilir.
- Sitenin görünürlüğünü arttırır.
- Marka Bilinirliğini Arttırır.
İlginizi Çekebilir: Teknik Seo Nedir
Kaynaklar
Organik Seo Nedir? Organik Seo Çalışması Nasıl Yapılır? Adlı yazımızda kullandığımız Kaynaklar
- Google Organik Seo
- https://www.321webmarketing.com/what-is-organic-seo/