SEO İçin En Önemli Meta Etiketler Listesi

Bir web sitenin kullanıcılara kendisi hakkında bilgi vermesi için meta etiket yani meta tag oldukça önemlidir. Meta taglar kullanıcılar arama yaptığında kullanıcılara sayfa hakkında bilgi verirken bu bilgileri öncelikle googlebotlara vermektedir.

Meta etiketler yani meta taglar google ile aynı dili konuşmamızı sağlar. Meta tagları kullanmak SEO açısından da oldukça önemlidir çünkü kullanıcı arama yaptığında googlebot arama ile ilgili bilgileri sitelerin “head” kısmında yer alan taglar içerisine yerleştirilmiş bilgilerden yola çıkarak serpe sonuçlar vermektedir.

Google arama motorunun anlaya bildiği SEO açısından oldukça önemli html meta etiketleri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Meta Tag Nedir?

Meta tag, web sitelerin içerisinde yer alan bilgi ekleridir. Sayfanın “head” kısmında yer alırlar. Meta taglar seo ve kullanıcı açısından oldukça önemlidir. Meta tag kullanımı ile kullanıcıya web site hakkında bilgi verilmesi sağlanır.

Meta tag kullanımı oldukça seo açısından oldukça kafa karıştırıcı bir konu olarak karşımıza çıkıyor çünkü seo açısından yanlış kullanımı olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.

6-7 yıl kadar önce seo açısından bir kriter olarak kullanılmakta olan meta etiketleri çok fazla spam olarak kullanılmasıyla google tarafından minimuma düşürüldü bunda en önemli sebep google sitelere site içi ve site dışı seo alanlarında yeni kriterler getirmesi ve algoritmayı her alanda güncel tutmasıdır.

Google çalışanları arasında adını sıklıkla duyduğumuz Matt Cutts Şöyle demiştir:

 “Metalara çok önem vermeyin ve SEO metadır şeklinde düşünmeyin”

Matt, meta etiket hakkında böyle söylemesinin en önemli sebebi çok fazla kullanımı nedeniyle spama düşen sitelerin önüne geçmekti fakat google kendini güncelleyerek 200 üzerinde seo kriterleri oluşturdu ve günümüzde meta description etiketi ile sıralama kazanabilmek çok etkili değildir.

Meta Etiketler Nelerdir?

Aşağıda yer alan meta etiketi listesi seo ve googlebotlar açısından oldukça önemlidir. Bu etiketleri kullanarak arama sonuçlarında sayfalarınızın yer almasına izin verebilir yada engelleyebilirsiniz. Aşağıda yer alan kodları ihtiyaçlarınız doğrultusunda dikkatlice kullanmanızı öneriyoruz meta etiket yanlış kullanımlarında sıralama kaybı yaşanmasına sebep olabilir.

  • Meta Description: Description meta etiketi site ve sayfa hakkında bilgi vermektedir. 155 karaktere kadar tanımlama yapabileceğiniz bölümde site, sayfa veya kategori ile ilgili tanımlama yapmanızı sağlar. Bu etiket google, yandex, bing gibi bir çok arama motoru tarafından kullanılır.
  • Meta Description örneği: <meta name=”description” content=”SEO Defteri, SEO, dijital pazarlama, sosyal medya ve internetin pek çok alanında araştırmalar yaparak özgün içerikler sunmak için çalışmaktadır.”/>
  • Robots: Robots.txt olarak adını sıklıkla duyduğumuz googlebotları için kullanılan meta etiketler robot siteyi taramaya geldiğinde ona taranması gereken ve taranmamasını istemediğiniz sayfalar hakkında bilgi vermenizi sağlar.
  • İndex Etiketi: Siteniz içerisinde yer alan sayfaların google arama dizinine yani serpe eklenmesine izin verdiğiniz anlamına gelmektedir.
  • Noindex Etiketi: Sitenizi taramaya gelen googlebotlara yani robota sayfanın dizine eklenmemesini istediğinizin sinyalini verirsiniz serp kısmında sayfanız yer almaz.
  • Follow Etiketi: Sayfa, içerik, kategori gibi alanlarda link verdiğiniz başka bir sayfa olabilir. Bu sayfaları taramaya gelen googlebotlara bu sayfayı izlemesi hakkında bilgi vermektedir.
  • Nofollow Etiketi: Yukarıda bahsettiğimiz gibi kategori, sayfa ve içerik içerisinde başka bir sayfaya verdiğiniz bağlantının googlebot tarafından takip edilmemesini istediğiniz anlamına gelir.
  • Nofllow ve Follow Etiketi Nasıl kullanılır? Örnek: <meta name=”robots” content=”index, noindex, nofollow, follow”/>
  • Content Type Etiketi: Content type etiketi türkçe yayın yapan siteler için oldukça önemli. Eğer siteniz içerisinde bu etiketi kullanmazsanız ISO-8859-1 olarak tanımlanmaktadır. Site içerisinde yazdığınız türkçe karakterler tanımlanmaz. Eğer sitede Türkçe içerik yazacaksanız UTF-8 olarak tanılanması gerekmektedir.
  • Content Type Kullanımı: Kullanımı: <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF8”/>
  • Nosnippet Etiketi: Nosnippet etiketki, arama sonuçlarında video, görsel, metin, slayt gibi zengin içerikler kısmıdır. Google son yaptığı güncellemelerle snippet alanında bir çok değişikliğe gitti bu alanda yer almak istiyorsanız aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz
  • Kullanımı: <meta name=”robots” content=”nosnippet”/>
  • Max-snippet Etiketi: Bu etiket diğer etiketlerden farklı olarak metin snippetinin karakter uzunluğunu sınırlandırmaktadır. Eğer karakterlerin görünmemesini istiyorsanız 0 veya -1 olarak değer atayın.
  • Max-Snippet Etiketi Kullanım Örneği: <meta name=”robots” content=”max-snippet:[sayi]”/>
  • Max-image-preview Etiketi:[boyut]: Max-image-preview etiketi ile resimlerin boyutlarını ufaltır. Resimlerin boyut değeri “none” ve “normal” ve “large” olarak tanımlanabilir.
  • Max-image-preview Etiketi:[boyut] Nasıl Kullanılır?: <meta name=”robots” content=”max-iamge-preview:[boyut]”/>
  • Max-video-preview:[sayi] Etiketi: Bu etiket tıpkı yukarıda yer alan etiket gibi içerik ile ilgili videonun önizlemelerinin süresini yani saniyelerini daraltır. sadece 1 kara gözüksün istiyorsanız 0 değeri verin eğer hiç gözükmesini istiyorsanız -1 değeri verebilirsiniz.
  • Max-video-preview:[sayi] Etiketi Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-video-preview:[sayi]”/>
  • Noarchive Etiketi: Hazırladığınız sayfaların önizleme olarak görüntüsünün oluşturulmayacağını gösterir.
  • Noarchive Etiketi Etiketi Nasıl Kullanılır?: <meta name=”robots” content=”noarchive”/>
  • Unavailable_after:[tarih] Etiketi: Sayfanızın googlebotlar tarafından taranıp dizine eklenmemeisni istediğiniz zamanlarda bu meta etiketi kullanabilirsiniz belirli zaman ve tarihi ekleyerek sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilirsiniz.
  • Unavailable_after:[tarih] Etiketi Nasıl Kullanılır?: <meta name=”robots” content=”unavailable_after:[tarih]”/>
  • Noimageindex Etiketi: Hazırladığınız bir sayfa içerisindeki görsellerin arama dizinine eklenmesini yani indexlenmesin istemiyorsanız bu etiketi kullanabilirsiniz.
  • Noimageindex Etiketi Nasıl Kullanılır?: <meta name=”robots” content=”noimageindex”/>
  • None Etiketi: None etiketi yukarıda bahsettiğimiz etiketlere oldukça benzemektedir. Noindex ve nofollow ile anı anlama gelir.
  • None Etiketi Nasıl Kullanılır?:  <meta name=”robots” content=”none”/>
  • All Etiketi: All etiketi, none etiketinin tam tersi olarak kullanılır index ve follow anlamına gelir.
  • All Etiketi Nasıl Kullanılır?:  <meta name=”robots” content=”all”/>
meta-etiket-1
Google Anladığı Metag ve Meta Etiketler Listesi

Google Anladığı Meta Etiketler

Yukarıda bahsettiğimiz meta etiketler genellikle sık kullanılan etiketlerdir. Fakat google yayınladığı raporlarda google arama motorunun anladığı etiketler hakkında da bir içerik hazırladı sadece google anladığı meta etiketler aşağıda ki listemizde.

Keywords Meta Etiketi

Google anladığı meta etiketler arasında ilk sırada keywords etiketi yer almaktadır.  Keywords etiketi eskiden oldukça değerli bir etiketiti çünkü bu etiket google tarafından dikkate aldığı dönemlerde pek çok site tarafından kullanılmamaktaydı. Bu etiket siteyi taramaya gelen googlebotlara sayfa içerisindeki konu hakkında kullanılan kelimeleri gösterir.

<meta name="keywords" content="..." />

Content-Type ve Charset Meta Etiketi

Content-Type ve Charset meta etiketi, seo açısından oldukça önemlidir sayfanın ne ile ilgili olduğu hakkında googlebotlara bilgi vermektedir.  Bu etiket kullanımında genellikle yapılan hata içeriğin tırnak işaretinin içerisine tamamen alınmasıdır. Google önerdiği karakter kümesi Unicode/UTF-8 kullanılmasını önerir.

<meta http-equiv="Content-Type" content="...; charset=..." />
<meta charset="..." >

Refresh Meta Etiketi

<meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." />

Refresh meta etiketi, sayfanızın belirli bir süre aralığıyla yenileme ve belirlediğiniz farklı sayfalara yönlendirmek amacıyla kullanılır. Bu etiketin şu anda kullanımı oldukça azdır çünkü google bu etiketin kullanıcıları yanıltmak için kullanıldığı tespit etmiştir. Bu tarz etiketler yerine 301 yönlendirmesi yapmanız daha uygun olabilir.

Google-site-verification Meta Etiketi

Arama sonuçlarında ön sıraya çıkmak isteyeceğiniz arama motoru tabikide google olacaktır. google arama sonuçlarında ön sıralara çıkmak ve bu sıralamalar sırasında analiz ve değerlendirme yapmak için search console ve anlytics gibi google hizmetlerini kullanmanı  gerekmektedir. google-site-verification meta etiketi sitenizi google hizmetlerine sahip olduğunuzu doğrulamak için kullanılır.

<meta name="google-site-verification" content="..." />

Title Meta Etiketi

Google da arama yaptığınızda googlebotlar serpe sonuçları sırayla dizer bu sonuçların başlıklarına title denir. Title seo açısından ve kullanıcılar için oldukça önemli bir meta etiketidir.

Title etiketi, tüm arama motorları açısından da oldukça önemli çünkü bu etiket ile kullanıcıları web sitenize çekmeyi sağayabilirsiniz doğru seo uyumlu title nasıl yazılır merak ediyorsanız yazımızı ziyaret edebilirsiniz “title nasıl yazılır

<title>SEO DEFTERİ</title>

Viewport Meta Etiketi 

Viewport meta etiketi, mobil arama yapan kullanıcılara sayfanın nasıl kullanılacağı hakkında tarayıcıya bilgi vermek için kullanılan meta tagdır. Googlebotlar sayfanın nasıl kullanılacağı ve tarayıcının nasıl göstereceği hakkında bilgiyi Viewport etiketi ile algılar.

<meta name="viewport" content="...">

Notranslate Meta Tag

Bir kullanıcı arama yaptığında karşısına yabancı sayfalar çıkabilir eğer sayfanızdaki içeriğin farklı formatlardaki dillere dönüşmesini istemiyorsanız bu etiketi kullanabilirsiniz. Bu etiket ile bir kullanıcı arama yaptığında serpte sayfa ingilizce çıksa bile köşesinde “sayfayı çevir” işareti yer almayacaktır.

<meta name="google" content="notranslate" />

Rating Content Etiketi

BU etiket genellikle sayfalardaki içeriğin hangi yaş kullanıcılar için uygun olduğunu göstermek için kullanılır bu etiket genellikle yetişkinlere uygun olan sayfalarda kullanılır.

<meta name="rating" content="RTA-5042-1996-1400-1577-RTA" />:

Nositelinkssearchbox Etiketi

Google da arama yaptığınızda arama sonuçlarında sitelerin linkleri içerisinde site içi linkler sıralanmaktadır eğer bu linkler gözükmesin istiyorsanız aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.

<meta name="google" content="nositelinkssearchbox" />

Yukarıda Yer Alan Kodları Aşağıdaki gibi “head” kısmına ekleyin

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta name="Description" CONTENT="Author: A.N. Author, Illustrator: P. Picture, Category: Books, Price:  £9.24, Length: 784 pages">
    <meta name="google-site-verification" content="+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34="/>
    <title>Example Books - high-quality used books for children</title>
    <meta name="robots" content="noindex,nofollow">
  </head>
</html>

Google Botların Anladığı Meta Etiketler Hakkında Açıklama Yaparken Matt Cutts

Meta Tag Oluşturucu

Kodlama bilginiz olmayabilir fakat yukarıda yer alan meta taglar kullanmadan web sitenizi arama sonuçlarında ön sıralara çıkartmak zor fakat size kullanabileceğiniz çok iyi bir site öneriyoruz. Meta tag oluşturmak için bu siteyi kullanabilirsiniz. https://www.seoptimer.com/meta-tag-generator bu siteyi kullanarak meta tag oluşturabilri site içerisinde “head” kısmında oluşturduğunuz meta tagları ekleyebilirsiniz.

Meta Tag Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Google arama botları sayfayı ziyaret ederken sayfa içerisinde yer alan  HTML hem de XHTML stili meta etiketleri okuyabilir.
  • google-site-verification dışında, büyük/küçük harf kullanımı diğer meta etiketlerin kullanımında önemli değildir sadece bu etikette küçük büyük harf duyarlılığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Meta etiketler için google tarafından hazırlanan liste özel bir liste değildir site içerisinde başka etiketlerde kullanabilirsiniz fakat google bu etiketleri bilmiyorsa arama botları bunları yok sayacaktır.

Kaynak:

 

 

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.