SEO ve Meta Description İlişkisi Nedir?

Google anladığı meta etiketler arasında meta description yer almaktadır. Description etiketi seo çalışmaları açısından oldukça önemli olduğu bilinmektedir bu yüzden doğru kullanımlarda sitelere arama sonuçlarında sıralama kazandırmaktadır. Yanlış kullanımlarda ise büyük sorunlara sıralama kaybı gibi sorunlara yol açabilmektedir. Hazırladığımız meta description nedir ve meta description nasıl yazılır yazımızda bu konuları aşağıda detaylı olarak işledik.

Meta Description Nedir?

Meta description, arama sonuçlarında (serp) kısmında sıralanan sitelerin altında 50 ila 160 karakter arasında bulunan html formatlı kısa açıklamadır. Description, site ve yazı hakkında kısa bir özet olarak eklenmektedir. SEO için tıklama oranını arttırmaya dayalı olarak stratejiler uygulanan alandır.

Serp sonuçlarında meta descriptionlar bazen gözükmeyebilir bu googlebotlara ve arama yapan kullanıcının kullandığı anahtar kelimelere bağladır fakat meta description kullanımı seo açısından bir web siteye her zaman faydalı bir meta etiketi olarak kullanılmaktadır.

meta-description-nedir-1
Meta Description Örneği

Meta Description Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

Meta description uzunluğu belirli bir sınırı bulunmamaktadır fakat googlebotlar serp sonuçlarında siteleri sıraladığında description bölümünde 155-160 karaktere kadar açıklamalar gözükmektedir.

SEO uyumlu ve kullanıcının tıklamasını arttırmak istiyorsanız description bölümünü 155 karaktere kadar içerisinde anahtar kelime bulunan açıklamalar eklemenizi öneriyoruz.

SEO Uyumlu Meta Description Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu meta description yapısı için tıklama arttıracak teknikler uygulamak gerekiyor bunun için konuyu anahtar kelime ile açıklayan kısa bir yazı ve tıklamayı arttıracak harekete geçirici bir mesaj eklemelisiniz. Description yapıları sitelere ve kategorilere göre değişebilir bu yüzden size doğru description yapısında yardımcı olabilecek önemli noktaları listeledik aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Description Uzun Olmamalı

Description yazarken yazdığınız açıklamanın maksimum 155 karakterde olmasına dikkat edin bu description yapısı içerisinde 1-2 kere anahtar kelime geçirebilir konu ile alakalı yan anahtar kelimeler ve bilgiler kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeleri kullanırken çok fazla kullanarak spama düşmeyin.

Googlebotları serp kısmında bulunacak karakterlerin nasıl gözükeceği ile ilgili bilgileri snippet kısmında belirli aralıklar ile test etmektedir. Bu testler sonucunda yazacağınız açıklamalar farklı cihazlara ve sorgulara göre farklılık gösterebilir. Masaüstü cihazlarda 300, mobil cihazlarda ise 200-250 karakter görüntülenmektedir. Peki neden 155-160 karakterli bir sınır kullanıyoruz? googlebotları üzerine yapılan tahminler ve araştırmalar da elde edilen sonuçlara bakıldığında arama motorlarının bu karakterin sıklıkla daha fazla göstermeyeceği sonucuna varmaktadırlar.

Açıklama Harekete Geçirici Olmalı

Description bölümüne ekleyeceğiniz açıklamanın serpte gözüküp iyi bir trafik alabilmesi için kullanıcılara iyi bir tıklama nedeni vermeli onları tıklamak için harekete geçirmelisiniz.

Description bölümünde anahtar kelimeler kullanarak konu ile ilgili kısa bir açıklama yaparak kullanıcının ilgini çekebilir devamını okumaları için tıklamalarını sağlayacak harekete geçirici bir mesaj ekleyebilirsiniz.

Özgün Description Yazın

Description bölümünde özgün bir yazı yazmak her zaman siteniz için faydalı olacaktır. Çünkü özgün bir yazı arama sonuçlarında sizi ön sıralara taşıyabilir bunun yanında serp kısmında yazdığınız descriptionu okuyan kullanıcının da ilgisini çekebileceği için tıklamayı arttırmayı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler Kullanın

Meta description yazarken kullanıcıyı ve seo açısından doğallık oldukça önemlidir. SEO için anahtar kelime kullanmanız oldukça önemlidir fakat bu anahtar kelimeleri çok fazla kullanmak sizi spama düşürebilir sıralama kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden kullanacağınız anahtar kelimelerin 1-2 tane olmasını ve bu anahtar kelimenin yan anahtar kelimelerden de oluşabileceğini unutmayın.

Çift Tırnak Kullanmayın

Description yapıları bir html etiketi olduğu için içerisinde çift tırnak işareti kullandığınızda bu açıklamanın gözükmesini engeller. Html formatta bulunan bu açıklama etiketinde bu tarz sorunlarla karşılaşmamanız için bunları kullanmamanız öneriyoruz.

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

Meta Description Neden Önemli?

Description etiketinin önemi ile ilgili çok fazla tartışma bulunmaktadır. Google, 2009 yılında meta açıklama ve meta açıklama içerisinde anahtar kelime kullanmanın çok önemli olmadığı ile ilgili bir duyuruda bulundu.

Meta açıklama, seo açısında ve kullanıcı deneyimi açısından çok önemli bir mesele haline geldi çünkü internetin önemi her geçen gün artmasıyla her sektör internette yer alıyor ve içerik yazarak arama sonuçlarında ön sıralara çıkmaya çalışıyor. Arama sonuçlarında kullanıcıyı siteye çekmek ve trafik elde etmek için meta açıklamaları kullanmak önemlidir.

SEO Uyumlu Meta Description Örnekleri

Sektörlere ve içerik formatlarına göre farklılık gösteren description yapılarının örneklerini sizler için hazırladık. Aşağıdaki listede yer alan description örneklerini inceleyerek kendinize uygun ve özgün bir formatta description hazırlayabilirsiniz.

Kurumsal Firmalar için Description Örneği:

meta-description-nedir-2
Firmalar için description örneği

Yemek Tarifi için Description Önerisi:

meta-description-nedir-3
Yemek tarifi için description örneği

SEO Sektörü için Description Örneği:

meta-description-nedir-4
SEO Sektörü için description örneği

Yukarıda yer alan meta description örnekleri elbette çeşitlendirilebilir fakat sıklıkla kullanılan description örnekleri üzerinden bir kaç görsel ekledik.

Google Meta Description Kullanmıyor Peki Neden?

Arama motorları serp snippetinde bazen description yapılarını kullanmayabilir ki bu son zamanlarda sıklıkla yaşanan bir durum. Description önerilerinin gösterilmiyor olması her sıklıkla karşılaştığımız bir durum bu ne zaman son bulacak veya description ne zaman ortadan kalkacak bununla ilgili henüz bir bilgi bulunmamaktadır.

Google meta açıklama etiketini kullanmamasındaki en önemli sebep description bölümünde anahtar kelime ile kullanıcının aramada bulunduğu anahtar kelimenin uyuşmamasından kaynaklandığı düşünülmekte ve deneyimlenmektedir. Bu gibi durumlar da google arama yapan kullanıcının anahtar kelimesi ve anahtar kelimenin eş anlamlı ve ilgili olduğu konu hakkında kullanılan kelimeleri içeren içeriklerden description yapısı belirleyerek serp kısmında sıralanmasını sağlamaktadır.

Meta description yazmak için harcadığınız zamanı hiçe sayıp kendi istediğini gösteren googlebotları görmek sinir bozucu olabilir 🙁 bu durumun önüne geçebilmek için kullanıcıların sayfanızı aratırken kullanacağı sorgunun varyasyonlarını eşanlamlarını ve farklı yan anahtar kelimelerini description bölümünde kullanmanızı öneriyoruz.

  • Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanın
  • Yan anahtar kelimeler kullanın
  • Konu ile ilgili açıklamalarda bulunun

Kaynak

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.