Hreflang Etiketi Nedir? Hreflang Nasıl Kullanılır? Hreflang Etiketi Siteye Nasıl Eklenir?

Web sitelerin hedefledikleri konum ve dil bölgelerini google’a bildirmeleri için hreflang etiketi kullanmaları gerekmektedir. Hreflang etiketi web sitelerin farklı coğrafi bölgelerde arama yapan kullanıcıların karşılarına çıkmayı sağlayabilir. Hreflang etiketi kullanmak web sitenizin hedeflediği kitleye ulaşmanızı kolaylaştırabilir veya bulunduğunuz konumun dışında ki konumları farklı dilleri de hedeflemenizi kolaylaştırabilir. Bu yazımızda hreflang etiketi nedir? hreflang tags nasıl kullanılır siteye nasıl eklenir hakkında içerik hazırladık aşağıda.

Hreflang Etiketi Nedir?

Hreflang etiketi, bir web sitenin ulusal ve uluslararası alanlarda dil ve konum hedeflerini google’a sinyal vermesini sağlamaktadır. Hreflang tags ile konum ve dil hedeflemesi yapılmaktadır.

Hreflang tags kullanmak uluslararası çalışmalar yürüten e-ticaret siteleri için oldukça önemli çünkü web siteler konumlarına odaklı bir şekilde arama sonuçlarında yer almaktadır. Fakat konum olarak türkiye de yer alan bir site uluslararası hizmet veriyorsa türkiye’den baska konumlarıda etiketlemeli ve türkçe dilinden farklı dilleride etikete eklemelidir.

Dil ve konum etiketi pek çok farklı etkisi bulunmaktadır. Arama motoru optimizasyonu için hreflang tags önemli bir unsur çünkü konumunuzda ki arama sonuçlarında yer alıp rakiplerinizle rekabet etmek istiyorsanız dil ve konum etkiketlerine ihtiyacınız var bu yüzden arama sonuçlarında doğru konum da yer almak çok önemlidir.

hreflang-etiketi-nedir-nasil-kullanilir-1

Hreflang tags, kopya içeriğin önüne geçmeyi sağlar sitenizde bir içeriğin birden farklı dillerde versiyonu olduğunu düşünün bunun önüne geçmezseniz içerikleriniz google tarafından “kopya” olarak işaretlenecektir. Eğer hreflang tags ve canonical etiketini kullanırsanız kopya sorunlarıyla karşılaşmazsınız.

İlginizi Çekebilir: Barnacle Seo Nedir? Barnacle Seo Stratejisi

Hreflang ve SEO İlişkisi

Hreflang, sıralama üzerinde çok etkili değildir fakat sitenizin neyi hedeflediği konusunda ilgisi vardır. Siteniz bulunduğu konumun dışına hitap etmek istiyorsa uluslararası bir çalışma yürütüyorsanız hreflang tagsları kullanmanız gerekiyor hreflang tagsları kullanarak hedef kitlenize hedeflediğiniz dil ve konuma ulaşabilirsiniz.

Hreflang ve Canonical İlişkisi Nedir?

Hreflang tags, uluslararası hizmet veren siteler için kullanılmalı diye pek çok kez bahsetmiştik fakat siteniz içerisinde etiket ekleyeceğiniz sayfada belli bir canonical etiketi varsa o sayfaya hreflang etiketi eklemekten kaçının 🙂

Google , sitenizin farklı ülke veya dillerdeki sürümlerini kullanmamanızı rel=”canonical” önerir . Ancak bunu bir ülke veya dil sürümünde kullanabilirsiniz.

Hreflang Nasıl Kullanılır? Hreflang Etiketi Siteye Nasıl Eklenir?

Hreflang tags birden farklı şekilde web sitelere eklenebilir. Bu yazı başlığı altında hreflang etiketinin 3 farklı şekilde eklenmesini anlatacağız.

1. Http Headers & Hreflang Etiketi Ekleme

Hreflang etiketini eklemenin birden farklı yöntemi olduğundan bahsetmiştik. İlk yöntem olarak http header yöntemini kullanacağız. Bu yöntem genellikle html yöntemini deneyerek başarsız olanların kullandığı kolay basit bir yöntemdir.

Hazırladığınız dosya formatlarından farklı html kod blogu yok ise bu şekilde ki değişik dosya formatlı dosyalarda http header kullanılır.

Http header’ı eklenmiş olan hreflang aşağıda ki gibi gözükmektedir.

HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/pdf
Link: <https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics.pdf>; rel=”alternate”;hreflang=”en”

Yukarıda ki örnekte http headers eklemesi ingilizce formatında eklenmiştir. html ve http dosya formatlarını eklemek istiyorsanız yukarıda ki dosya formatında eklemeniz gerekmektedir.

HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/pdf
Link: <https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics.pdf>; rel=”alternate”;hreflang=”en-gb”, <https://www.seodefteri.org/us/seo-metrics.pdf>; rel=”alternate”;hreflang=”en-us”,

Birbirinden farklı konumlar ve dillerde hreflang etiketleri eklemek istiyorsanız sonuna virgül işareti koyarak alt satıra geçip devam edebilirsiniz.

2. Hreflang Etiketi, Html Etiketi ile ekleme

Eğer kendi web sitenizi kendiniz kodlayarak oluşturuyorsanız html formatlarında hreflang tags ekleyebilirsiniz. Html formatlı hreflang etiketi kullanımı gerçekten çok kolay bir kaç işlem gerektiriyor. Html işaretleme dilini kullanmak web geliştiricileri için oldukça kolay.

Sitenize html ile hreflang etiketi eklemek istiyorsanız yapmanız gereken çok fazla bir işem yok. Yapacağınız tek şey html dosya formatında hreflang etiketini yazmak daha sonra yazdığınız hreflang etiketini sitenizin header kısmına giderek <head> <head/> kısmına ekleyin.

Örnek Olarak Html ile hreflang etiketi ekleme: 

link rel="alternate" hreflang="en-gb" href="https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics/" />

Yukarıda yer alan hreflang kodunda hedeflenen ülke ingiltere ve ingilizce dili olduğu görülmektedir. Dikkat ettiğiniz üzere konum ve dil hedeflemesi yapılmıştır. Bu kodları hedef ülke ve dili değiştirerek sitenizde kullanabilirsiniz.

Sitemap Dosyasına Hreflang tags Eklemek

Hreflang tags eklemenin birden farklı yolunu gördüğümüze göre üçüncü ve son tekniğe sıra geldi. Site haritası içerinde xtml:link özelliği ile işaretleme yapılabilir.  Sitemap dosyasına hreflang tags eklemek gerçekten zor olabilir bu yüzden çok fazla kullanılan bir teknik değildir.

3. XML Sitemap Hreflang Etiketleri

<url>
  <loc>http://www.example.com/uk/</loc> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en" 
 href="http://www.example.com/" /> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en-us" 
 href="http://www.example.com/au/" /> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en-gb" 
 href="http://www.example.com/uk/" />
</url>

<url> </url> tagları arasında ilk olarak içeriğin ilk yani ham halleri  ve değişmiş olan dil versiyonlarını hreflang etiketleri ile birlikte gösterilmelidir.

Bir diğer örnek:
<url>
<loc>https://www.seodefteri.org/seo-metrikleri/</loc>
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”x-default” href=”https://www.seodefteri.org/seo-metrikleri/” />
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics/” />
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”de” href=”https://www.seodefteri.org/de/seo-metrics/” />
</url>

Hreflang Etiketi Eklerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda yer alan başlıklarda hreflang nedir ve hreflang kullanım kodları hakkında her şeyi detaylı olarak işledikten sonra şimdi hreflang ekleme sırasında dikkat edilenleri sizler için listeledik.

  • Ülke konum ve dil kodlarının geçerliliğine dikkat edin.
  • Kodları eklerken önce dili daha sonra da ülkeyi belirtin. Sıralamayı karıştırmayın.
  • Sayfada canonical etiketi var ise bu sayfaya hreflang tags uygulamayın.
  • Hreflang tags eklediğiniz sayfaların birbiriyle olan bağlantılarını iyi ayarlamalısınız.

WordPress Hreflang Etiketi Ekleme

WordPress tabanlı bir web site kullanıyorsanız hreflang tags eklemek gerçekten çok kolay olabilir. WordPressin sunduğu imkanlar gerçekten çok fazla sizi uğraştırabilecek olan hreflang tags bir kaç eklenti ile hemen eklenebilir aşağıda yer alan eklentileri kullanarak sitenizde hreflang etiketlerini ekleyebilirsiniz.

Polylang Eklentisi

Sitenizde birden fazla dile ve konuma hizmet etmekte ise polylang eklentisini kullanarak kullanıcılara ve googlebotlara sitenizin farklı konum ve dillerde içerik ürettiğini ve hizmet ettiğini bildirebilirsiniz.

WPML Eklentisi

Yukarıda örnekte verdğimiz eklenti gibi bu eklentide ücretsiz ve kalitelidir. Sitenize worpdress hreflang etiketleri arıyorsanız bu iki eklentiyi kullanabilirsiniz. Bu eklentileri kullanarak http yada xml dosyalarıyla uğraşmanıza gerek kalmaz.

Hreflang Tags

Bu wordpress eklentisi ise site içerisinde çok fazla dile uygun içerik üretmeyenler için tek bir dile hizmet eden bir eklentidir. Hreflang tags eklentisini wordpressin eklentiler mağzasından indirebilirsiniz. İndirdikten sonra eklentiyi etkinleştirin. Eklenti ayarları yapmak için hreflang tags a eklediğinizde karşınıza meta kutusu gelecektir. Burada kendi ihtiyaçlarınıza uygun konum ve dil işaretlemeleri yapabilirsiniz.

Bonus

Bu bilgiler bana yetmez ben daha fazlasını öğrenmek istiyorum izleyerek öğrenmek istiyorum diyorsanız aşağıya bıraktığımız sektörün lider web sitelerinin hazırladığı youtube videosunu izleyerek kendi sitenize etiket ekleyebilirsiniz.

Kaynaklar

Google; Hreflang Nedir?

Hreflang Kullanımı Rehberi

seodefteri
Author