Heading Etiketi Nedir? Heading Etiketleri Nasıl Kullanılır?

Site içi SEO çalışmalarında sıklıkla karşılaştığımız html etiketleri arasında yer alan heading etiketi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi ve optimize edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Hazırladığımız yazımızda heading etiketi nedir ve heading etiketleri nasıl kullanılır? sorularının cevaplarını hazırladık.

Heading Etiketi Nedir?

Heading etiketi, web site html kodları içerisinde <h1> Başlık </h1> olarak yer alır siteyi taramaya gelen googlebotlar heading etiketlerinden faydalanarak içerik hakkında bilgi almaktadırlar. Heading etiketleri hiyerarşik olarak H1’den H6’ya kadar kullanılmaktadır.

Heading örneği:  <h1> SEO Nedir? </h1>

heading-etiketi-3
Heading Etiketi Nedir?

Heading Etiketleri Nelerdir?

Heading etiketleri <body> …. </body> html kodları arasında <h1> Heading Etiketleri </h1> şeklinde bulunur H1’den H6′ ya kadar kullanılabilen heading etiketleri bulunmaktadır. Heading etiketlerinin hiyerarşik bir yapıda kullanılması gerektiğinden her Heading etiketinin kendine özel kullanım alanı bulunmaktadır.

H1 Etiketi Nedir?

Heading H1 Etiketi içeriğinizin ana başlığını oluşturmaktadır. İçerik içerisinde sadece 1 defa kullanılması önerilmektedir anahtar kelime etiket içerisinde mutlaka kullanılmalıdır.

H2 Etiketi Nedir?

Heading H2 Etiketi, ana başlığın alt başlığı olarak kullanılmaktadır. İçerik içerisinde en fazla 2 kere kullanılması önerilmekte ve h2 etiketlerinin en az bir tanesinde anahtar kelime mutlaka kullanılmalı başlıkta kullanılan anahtar kelime ile ilgili yan anahtar kelimeler içerik içerisinde mutlaka kullanılmalı.

H3 Etiketi?

Heading H3 Etiketi, Heading H2 etiketinin alt başlığı olarak kullanılmaktadır. H3 etiketi 3 ila 4 kez kullanılması önerilmektedir. H3 Etiketi içerisinde mutlaka anahtar kelime veya konu ile ilgili yan anahtar kelimeler kullanılmalı.

H4 Etiketi, H5 Etiketi ve H6 Etiketi Nedir?

H4 Etiketi, H5 Etiketi ve H6 Etiketi, H3 Etiketinin alt başlıkları olarak kullanılmaktadır bu etiketler ile ilgili kullanımda herhangi bir kullanım sınırlaması bulunmamakta içeriğin konu yapısına göre hiyerarşik bir şekilde kullanılması önerilmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

  1. Google Keşfet Nedir?
  2. Youtube SEO Nasıl Yapılır
  3. Yandex SEO Çalışması Nasıl Yapılır

Heading Etiketi Nasıl Kullanılır?

Heading etiketleri kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey yazacağınız içeriğin ana başlığının ne olduğudur ana başlık mutlaka h1 etiketi ile işaretlenmelidir çünkü ana başlıktan başlayarak ilerleyeceğiniz alt başlıklar hiyerarşik bir şekilde kullanılacağından h2, h3, h4, h5,h6 şeklinde kullanılması önerilmektedir

  1. H1, Ana başlık olarak kullanın ve h1 başlığı içerisinde anahtar kelimeyi kullanın.
  2. H2 Ana başlığın bir alt başlığı olarak kullanılmalı nedir, nasıl yapılır, kimdir, gibi sorular bu alt başlıklardan oluşmaktadır içeriğiniz içerisinde 2-3 kere kullanılması önerilmektedir.
  3. H3 başlığı H2 başlığının alt başlığı olarak kullanılmaktadır H2 ile ilgili başlıkların püf noktaları, dikkat edilmesi gerekenler veya detaylı bilgiler bu bölümde kullanılmaktadır.
  4. H4 Etiketi, H5 Etiketi ve H6 Etiketi içerik içerisinde sınırsız olarak kullanılabilir H3 başlığının alt başlığı olarak kullanılması önerilmektedir.

Aşağıda Heading etiketi kullanımı örneği bulunmaktadır bu heading etiketleri kod içerisinde de bu şekilde kullanılmaktadır.

Heading Etiketlerinin Kullanım Örneği

<h1> SEO </h1>

<h2>SEO Nedir? </h2>

<h2> SEO Nasıl Yapılır?</h2>

<h3> SEO Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler </h3>

<h4> SEO Yapmanın Püf Noktaları </h4>
heading-etiketi-2
Heading Etiketleri

Heading Etiketi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Heading etiketleri kullanırken dikkat etmeniz gerekenler ve SEO performansını arttırmak için optimize etmeniz gerekenleri aşağıda listeledik inceleyebilirsiniz.

  1. H1 Heading etiketi mutlaka içerik içerisinde 1 defa kullanılması gerekmektedir.
  2. Heading etiketleri içerik içerisinde hiyerarşik bir yapıda sırasıyla kullanılması önerilmektedir.
  3. Heading H1 Etiketi sadece başlık olarak kullanılmalı metin olarak kullanılmamalıdır.
  4. İçeriklerinizde başlıklarda en fazla 1 adet H1, 4 Adet H2, 4 Adet H3, 6 Adet h4, h5 ve h6 kullanılması önerilir.
  5. H1 ana başlık etiketi diğer heading etiketleri ile içerik olarak uyumlu olmalı konu çok uzaklaşmamalıdır.
  6. Heading etiketlerinin boyutları aynı olmamalı büyükten küçüğe doğru boyutları belirgin olarak gözükmelidir.
  7. Heading etiketleri içerisinde anahtar kelimeleri mutlaka kullanın.
  8. Heading etiketi kullanırken html kodlar içerisinde <> – </> açma ve kapama işaretlerinin doğru olduğuna mutlaka dikkat edin.
  9. Heading etiketleri içerisinde konuyla ilgili anahtar kelimeler kullanın.
  10. Çok uzun heading etiketleri kullanmaktan kaçının.
  11. Heading etiketi 70 karaktere kadar kullanılması önerilmektedir.
  12.  Title ile aynı heading etiketi kullanmaktan kaçının.

Kaynaklar

Heading Etiketleri Nasıl Kullanılır

Heading Tags Google

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.