Web sitenizin performansını arttırmak veya ölçmek için araçlar kullandığınızda karşınıza “Gzip sıkıştırma” önerisi çıkmaktadır. Gzip sıkıştırma ne işe yarar veya gzip sıkıştırma nedir diye arama yaptığınızda kafa karıştırıcı bir çok bilgi arama sonuçlarında yer alıyor fakat gzip sıkıştırma düşünüldüğünde o kadar da zor bir işlem gerektirmiyor birden farklı yöntem ile site hızını arttırabilirsiniz.
Gzip Nedir?
Gzip, büyük boyutlu dosyaları sıkıştırmak ve bu dosyaları açabilmek için kullanılan bir yazılımdır. Gzip dosya, html ve js gibi büyük boyutlu dosyaların minimum boyutlara indirgenmesini sağlayarak daha az yer kaplamasını ve taşınmasını sağlar.
Gzip Sıkıştırma Nedir?
Gzip sıkıştırma, dosya formatlarının sıkıştırılması olarak adlandırılabilir. Gzip sıkıştırma, html, css, javascript gibi dosyaları sitenizi birisi ziyaret ettiğinde yüklenirken açılmasını hızlandırmak için sıkıştırma optimizasyonu yaparak sitenizin performansını arttırmak için kullanılır. Site performansı için kullanılan sıkıştırma sitenizi ziyaret eden kullanıcıların site açılırken çok fazla beklemeden siteye giriş yapmasını sağlar.
Site içerisinde çok fazla yer kaplayan görsellerinde sıkıştırılmasını sağladığı için site içerisinde gezinme sırasında yüklenen görseller ziyaretçilere rahatsızlık vermez. Gzipsıkıştırma her site için uygun değildir bu yüzden her site yapamıyor sitenizin sıkıştırma için uygun olup olmadığını bu adres üzerinden kontrol edebilirsiniz TIKLAYIN
Gzip sıkıştırma yaparak site içerisinde ki html ve css dosyalarını %70-75 oranında küçültebilirsiniz. Sıkıştırma optimizasyonu sayesinde sitenizin ziyaret eden bir kullanıcı sitenin yüklenme süresinden rahatsız olmadan site içerisinde gezinme yapabilir.
İlginizi Çekebilir> Opencart Seo Nedir? Opencart Seo Ayarları
Windows Hosting Üzerinden Dosya Sıkıştırma
Bir çok farklı sistem üzerinde dosya sıkıştırma işlemi yapılabiliyor. Bu dosya sıkıştırma işlemleri arasında windows sunucuları içinde bir kaç basit işlemle sıkıştırma yapılabilmektedir. Windows sunucuları için yapılması gereken komut satırını kullanmanız gerekiyor http sıkıştırmasını bu şekilde yapabilirsiniz.
appcmd set config /section:urlCompression /doDynamicCompression:True appcmd set config /section:urlCompression /doStaticCompression:True
Htaccess Dosyası İle Gzip Sıkıştırma
Gzip sıkıştırma yapabilmek için birden fazla teknik bulunuyor bu teknikler arasında .htaccess ile gzipsıkıştırma yer alıyor. Site içerisinde ki dosyaları sıkıştırmak için aşağıda yer alan kodları .htaccess dosyasına ekleyebilirsiniz. Dosyaya eklediğiniz kodlar ile sitenizin hızlanma oranında değişilikler yaşanabilir. Bu dosyal düzenlemesi sırasında dikkat edin.
<IfModule mod_deflate.c> AddOutputFilterByType DEFLATE text/html AddOutputFilterByType DEFLATE text/css AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype # For Older Browsers Which Can't Handle Compression BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html </IfModule>
- Yukarıda yer alan kodlar ile işlem yapamadıysanız sitenizin sunucu firması mod_deflate’i desteklemiyor olabilir buna alternatif olarak mod_gzip deneyebilirsiniz.
<ifModule mod_gzip.c> mod_gzip_on Yes mod_gzip_dechunk Yes mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$ mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.* mod_gzip_item_include mime ^text/.* mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.* mod_gzip_item_exclude mime ^image/.* mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$ </ifModule>
Yukarıda yer alan kodları doğru bir şekilde uyguladığınız takdirde siteniz optimize edilmiş olacaktır.
Mod_Deflate İle Gzip Aktifleştirme
Yukarıda eklediğimiz kodları kullandınız ama hala sitenizde sıkıştırma yapamadıysanız bu hosting firmasından aldığınız hizmetten kaynaklanıyor olabilir.
EasyApache ayarları yaparken mod_deflate açık olduğu halde çalışmıyor ise cpaneli ziyaret etmeniz gerekiyor. C-panel üzerinden “yazılım” başlığı altında yer alan “multiphp ını düzenleyici” tıklayın karşınıza çıkacak olan sayfada “editör mode” seçin ve sitenizi destekleyen php modelini işaretliyerek aşağıda yer alan boşluğa altta yer alan kodları ekleyin.
output_handler = Off zlib.output_compression = On zlib.output_handler = ob_gzhandler
C-panel Kullanarak Gzip Sıkıştırma
Site içerisinde ki dosyaları sıkıştırmak için birden fazla teknik bulunuyor bu teknikler arasında cpanel tekniği en basit teknik olarak kullanılabilir. Sitenizin cpaneli üzerinden yapabileceğiniz bu teknik ile site performansında ki değişilikleri takip edebilirsiniz.
- C-Panele Giriş Yapın
- C-Panel İçerisinde Web Sitesi Optimize Et Butonuna tıklayın
- Web sitesi optimize et tıkladıktan sonra tüm içeriği sıkıştırı işaretliyerek sitenizi optimize edebilirsiniz.
WordPress Eklentisi İle Gzip Sıkıştırma
Wordress tabanlı bir site kullanıyorsanız site içerisindeki dosyaları sıkıştırma işlemi yapabilmek gerçekten çok kolay. Bir kaç eklenti kullanarak site hızını arttırabilir bununla birlikte dosyaları sıkıştırarak sitenizin site hız puanında değişiklikler yaratabilirsiniz.
- Worpdress Admin Paneline Girin
- WordPress Panelinde “Ekelntiler” Kısmına tıklayın
- Eklentiler kısmından arama yaparak Gzip Ninja Speed Compression Eklentisini İndirin
- Eklentiyi İndirdikten Sonra “Etkinleştir” Tıklayın ve sitenizi optimize edin.
Joomla Kullanıyorsanız Yapmanız Gerekenler
- Joomla Yönetim Paneline Giriş Yapın
- Sisteme Girin
- Genel Ayarlara Girin
- Sunucu bölümüne geçerek gzip etkinleştirme yapabilirsiniz
Gzip Sıkıştırma Testi Nasıl Yapılır?
Sıkıştırma testi yapabilmek için size iki araç önerebilirsiniz google page speed ve gt matrix bu iki aracı kullanarak site hızını hakkında bilgi edinebilir ve nasıl optimize edebileceğiniz hakkında öneriler alabilirsiniz. Bu araçlarda elde ettiğiniz sonuçlara göre sitenizi optimize ederek arama sonuçlarında sitenizi aratıp sitenizin açılma süresini test edebilirsiniz.
Bonus
Aşağıya bıraktığımız videoyu izleyerek sıkıştırma işlemi yapabilirsiniz.