Google Taxonomy Nedir? Google Taxonomy Nasıl Kullanılır?

E-ticaret siteleri için site içerisinde yer alan ürünlerin belirli bir kategoride bulunması gerekmektedir. Kategorilerin belirli bir hiyerarşiye sahip olması için google taxonomy kurallarına uygun olması gerekmektedir.

Dijital pazarlama için çok önemli olan Google taxonomy sitenizde yer alan farklı ürünlerin googlebotlar ve sitenizi ziyaret eden kullanıcılara baktıkları ürünün ve arama yaptıkları ürünün karşılarına çıktığında ne hakkında olduğunu neyle ilgili olduğunu anlamasını sağlamaktadır.

Google Taxonomy Nedir?

Google taxonomy, e-ticaret sitelerinin içerisinde yer alan ürünleri kategorilere ve alt kategorilere belirli bir hiyerarşi ve google taxonomy kurallarına göre ayırma işlemidir. Kategori ayarlaması xml ve robots.txt dosyası ile yapılabilmektedir.

Google taxonomy, sitenizde yer alan ürünleri arama yapan potansiyel müşterilerinizin arama sonuçlarında karşısına çıkabilmek için optimize edilmesi gerekmektedir. Kategorileri düzenli bir şekilde ayırmak için kategoriler arasında ilgili olanlar arasında ilişki kurmak gerekmektedir.

Google ürün kategorileri içerisinde 5.000 den fazla kategori bulunmaktadır. Google, en çok önem verdiği e-ticaret kategorileri moda, medya, teknoloji gibi sektörlerdir. Google da en çok arama sorgusunda bulunan ürünlerin bulunduğu sektörler daha çok ağır basmaktadır.

google-taxonomy-nedir-nasil-kullanilir-2
Google Taxonomy 

Sitenizde yer alan ürünleri google belirttiği ürün listesi içerisinde listelerseniz bu sitenizin taranmasında ve seo ile ilgili sorunlarla karşılaşmanızı mutlaka engelleyecektir. Mutlaka satış yaptığınız ürünlerle uyumlu bir ürün kategorisi seçmelisiniz.

Google Taxonomy Nasıl Kullanılır?

Google ürün kategorisi, [google_product_category] kullanabilmek için sitenizde yer alan ürünlerin kategorilerini belirlemeniz gerekmektedir.

Ürünlerinizin ana kategorilerini belirledikten sonra alt kategorileri ile ilişkilendirerek google ürün kategorisi kurallarına uygun bir şekilde optimizasyon işlemine başlayabilirsiniz.

Ürünleri Kategorilere Ayırın. Ürünler google tarafından 3 farklı şekle ayrılmaktadır.

  1. Google Tasnifleme
  2. Otomatik ve Manuel Kategori Seçimi
  3. Yazılımlar yardımı ile yapılan otomatik kategori seçimi
  4. Manuel bir şekilde yapılan kategori seçimi
Sitenizde yer alan ürünleri belirli kategorilere ayırırken bu ayrım işleminde google reklamlar kurallarına da ve google kategori kurallarının yayınlandığı son makalelere dikkat edin. Yaptınız işlemlerin google tarafından reddedilmemesi için kurallar listesi işinize yarayabilir.
  1. Google taxonomy yani google ürün kategorisi listesini indirin.
  2. İndirdiğiniz taxonomy listesini yani ürün kategorisi listesini açın.
  3. Dosya içerisinde ürünlerinize uygun kategorileri bulun.
  4. Dosya içerisinde ürünlere uygun kategorileri bulduktan sonra “kod” bulmanız gerekiyor bu kodları sitenizin feed kısmına eklemelisiniz.
  5. Ürünleri kategorilere eklerken tek bir kategoriye eklemeye dikkat edin. Eğer sitenizde ki ürünler belirli bir kategoriye uymuyorsa kendi kategorilerinizi oluşturabilirsiniz.
  6. Kategori seçimi yaparken güncel ve daha sık kullanılan kategorilere ağırlık verin.
google-taxonomy-nedir-nasil-kullanilir-3
Google Taxonomy

Google Taxonomy Kullanımı Örnekleri

MP3 Çalar, “Elektronik > Ses” kategorisine girer. MP3 Çalarları eklerken gönderirken:

“Elektronik > Ses”
“Elektronik > Ses > Ses çalar ve ses kaydediciler”
“Elektronik > Ses > Ses çalar ve ses kaydediciler > MP3 Çalar”

google-taxonomy-nedir-nasil-kullanilir-1

Google Taxonomy Kuralları

  • Google ürün kuralları bilirseniz ürünlerinizin kategorilerini daha kaliteli bir şekilde yapabilirsiniz. Aşağıda hazırladığımız google taksonomi kuralları listesini inceleyerek kaliteli bir şekilde ürün kategorileri optimizasyonu yapabilirsiniz.
  • Google tarafından tanımlanmış ürünlerin kategorilerini kullanın. Ürünlerinizi ekleyeceğiniz bir kategori yok ise [product type] kodunu kullanarak ekleme yapabilirsiniz.
  • En son yayınlanan google kategori kuralları listesini kullanın. Güncel kategori kurallarını kullanmak her zaman optimizasyon açısından daha faydalı olabilir.
  • Ürünlerinize uygun kategoriler seçin. Google ürün kategori alakası olarak şu örneği vermektedir "Elektronik > Ses > Ses Çalar ve Kaydediciler > MP3 Çalarlar" bu şekilde ürünlerinizi kategorilerle eşleştirmeye çalışın.

İlginizi Çekebilir: Beyaz Şapka Seo Nedir?

Taxonomy Uymuyorsa “product_type” Kullanın!

E-ticaret sitenizde yer alan ürünler taxonomy listesinde yer alan ürün kategorilerine uymuyorsa  “product_type” kullanabilirsiniz. Eğer ürünlerinizi belirli bir kategori içerisinde listelemez belirtmezseniz hem seo hemde googlebot için sitenize sorunlar yaratabilirsiniz.

Google Taxonomy Faydaları Nelerdir?

E-ticaret sitesi sahibi iseniz sitenize neden google taksonomi kurallarına uygun bir şekilde kategori düzenlemesi yapılması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

Google taksonomi faydaları aşağıda listeledik bunlara göz attığınızda sitenizde neden google kategori listesine göre optimize etmeniz gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz.

  • Müşterileri genellikle bir ürün üzerinden arama sorgusunda bulunduğunda google bu ürünleri kullanıcının karşısına kategorileri tespit ederek çıkarmaktadır.
  • Google kategori listesi sitenizde ki ürünlerin arama yapıldığında arama sonuçlarında kullanıcıların karşılarına ön sıralarda çıkabilmesini sağlamaktadır.
  • Kullanıcı tarafından bir arama sorgusu yapıldığında sorgu eğer ürün ise kategori optimizasyonu yaptığınızda e-ticaret kategorisiyle ilişki kurularak kullanıcının karşısına çıkmayı sağlamaktadır.
  • Google taksonomi seo optimizasyonu açısından da faydalıdır.
  • ürün listesi

Kaynaklar

Yazımızda kullandığımız kaynaklar

İbrahim Şahin
Author

İbrahim Şahin, SEO uzmanı ve SEO & Sosyal Medya, Dijital Pazarlama Yayınları Yapan SEO Defteri Kurucusudur. Teknik SEO, Semantik SEO, Google Algoritmaları, Kullanıcı Deneyimi, Sosyal Medya, Veri Bilimi, Siber Coğrafya ve Dil Bilimi İlgi Alanlarıdır. 2018'den beri SEO, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Sektöründe Aktif Olarak Proje Yönetmektedir. SEO ve Dijital Pazarlama Sektörlerinden Elde Ettiği Tecrübeleri Paylaşmak ve Doğru Bilgiye Ulaşmayı Kolaylaştırmak için SEO Defteri Blogunu Kurmuştur. Group DP Şirketinde Search Engine Optimization Specialist Pozisyonunda Proje Yönetmeye Devam Etmektedir.