Dopinger Ajansının SEO Uzmanı Batuhan Durmaz İle SEO Röportajı
Batuhan Bey Merhaba, öncelikle benimle röportaj yapmayı ve soruları cevaplamayı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. 🙂
1.SEO ile nasıl tanıştınız? Kendinizi geliştirme süreciniz nasıl oldu?
BD; SEO ile şu an hali hazırda çalışmaya devam ettiğim Jengal Yazılım bünyesinde tanıştım. Daha öncesinde de bireysel olarak web sitesi oluşturma, sosyal medyada grup yönetme gibi çalışmalarda bulunmuştum. Ancak Jengal yazılımda SEO ile tanıştım ve SEO’nun gereklilikleri çerçevesinde kendimi geliştirmeye başladım.
SEO’da da en çok sevdiğim bu gelişim süreci oldu. Dijital pazarlama içerisinde sürekli güncel kalmanız gereken, denemeler yapmanız, makaleler okumanız, içerik oluşturmanız gereken bir alan. Bu da beni gelişim konusunda çok hırslandırdı. Daha çok denemeye, daha çok üretmeye sevk etti.
2. SEO sektördeki en büyük başarınızı ve bunu nasıl başardığınızı paylaşabilir misiniz?
BD; SEO sektöründeki en büyük başarım benim adıma üretim hırsım oldu. Tabi projelerdeki başarıları saymaz isek. Bununla birlikte SEO temelinde şekillenen kariyerim biraz daha genişlemeye ve Dijital pazarlamayı kapsamaya başladı. Burada hala öğrenebiliyor olmak, öğrendiklerimi çoğu zaman karşılık beklemeden başkalarına aktarabiliyor olmak benim en büyük başarım diyebilirim.
Proje bazlı düşünürsek, dahil olduğum projelerde hem organik trafik, hem branding hem de getiri olarak ciddi ivme kovalayabildiğimiz projeler oldu. Tabi bunlar her zaman ekip işi olarak yürüdü. Güzel bir ekibin parçası olmak da beni “başarı” anlamında çok motive etti.
Bu başarıya ya da başarılara ulaşmak adına her zaman “nasıl ve neyi farklı yapabiliriz?” konusunda odaklanmaya çalıştım. Bazen cevaplar ararken çok fazla düşünmek, basiti gözden kaçırmama sebep oldu.
Ancak farklılıkları denemek ve sabretmek bu başarıları tetikledi. Özellikle content ve teknik alanda başarımın anahtarı bu oldu diyebilirim.
3. SEO yöneticisi olarak SEO Stratejisi oluştururken hangi faktörlere öncelik veriyorsunuz?
BD; SEO stratejilerinde her zaman önem verdiğim durum, hedefleri gerçekçi olarak seçebilmek ve parçalara ayırarak düşünebilmektir. Her proje aynı değildir ve aynı strateji ile yürütülemez.
O nedenle şu sorulara cevap vermek gerekir;
- Neyi?
- Ne Zaman?
- Nasıl?
- Hangi şartlarda istiyoruz?
Bu sorulara cevap vermek hedeflerimizi kısa-orta ve uzun vadede parçalara bölmemize imkan tanıyacaktır. Bu durum da çıktıları ölçümlememize imkan sağlar ve “Neye ihtiyacımız var?” sorusuna cevap vermemizi kolaylaştırır.
O nedenle bir strateji oluştururken ilk olarak projeyi anlamak, projenin ihtiyaçlarını özümsemek, projeyi dert edinmek ve bunları güncel SEO & Marketing kriterleri ile harmanlamak gerekecektir.
Burada SEO kriterleri çerçevesinde ele almamız gerekirse tabiki “İndexlenebilirlik > Güvenilirlik & Otorite > Alaka Düzeyi” stratejimizin ilk 3 basamağını oluşturacaktır.
4. Helpfulcontent Güncellemesi Google Arama Sonuçlarını Olumlu Yönde Etkilediğini Düşünüyor musunuz?
BD; Son gelen (Ekim 2023) güncellemesinin Türkiyede iyi sonuçlar sağladığını düşünmüyorum. Globalde de olumlu yankılar uyandırmadı.
Google bu güncellemeye her ne kadar “Helpful Content” adını verse de, “Otorite” yine kazandı.
Ayrıca içeriği sadece kalite anlamında değil, sitenin genelinin kullanıcı ve sayfa deneyimi çerçevesinde de ele alarak cezalandırdığını ve ödüllendirdiğini düşünüyorum.
Ancak Google arama sonuçlarının iyi bir yönde seyir ettiğini düşünmüyorum.
Bunun en büyük işaretlerinden bir tanesi son zamanlarda yaşanan ciddi index sorunlarıdır.
5. Google Yayınladığı Güncellemelerin Türkiyedeki arama sonuçlarını sizce ne kadar etkiliyor bu konuda düşünceleriniz neler?
BD; Google ne yazık ki hala bazı dillerde, İngilizce dilinde olduğu kadar başarılı sonuçlar sağlayamıyor. Türkiyede de bu durum maalesef böyle. Otoritenin en büyük etken olduğu, niş olmanın gitgide zorlaştığını da bu durumda net bir şekilde söyleyebilirim.
Açıkçası Google’ın böyle bir derdi olduğunu da düşünmüyorum. Eğer Türkiye lokasyonunda bu kadar az başarılı güncellemeler ve geliştirmeler olmasına rağmen, Google kullanım sayısında ve Ads harcamalarında herhangi bir azalım olmuyorsa, bu durumu Google’ın dert etmesini de pek beklememek gerekir.
6. SEO çalışmalarında en sık karşılaştığınız zorluklar nelerdir bunları nasıl çözüyorsunuz?
BD; SEO çalışmalarında en sık karşılaştığım zorluk kesinlikle “SEO’nun önemini anlatabilmek.” Bununla birlikte, hızlı tüketim çağında olduğumuz için SEO’nun da getirisinin hızlı olmasını beklemek ve bu beklentiyi kırabilmek.
Teknik anlamda zorluklar içerisinde ise,
- Siteyi otoriter gösterebilmenin zorlaşması ve daha çok vakit alması,
- Çok kaliteli bir içeriğin bile backlinke muhtaç duruma gelmesi,
- Indexler ile ilgili sürekli geriye giden bir SERP olması
7. Google sürekli güncelleme yayınlayarak güçlendirdiği algoritmasına karşı siyah şapka SEO tekniklerinin daha da engellendiğini düşünüyor musunuz? yoksa hala bu teknikler etkili mi?
BD; Her teknik her proje için geçerli değildir. Siyah şapka diye tabir edeceğimiz teknikler hala birçok sektör için geçerlidir ve etkili çözümler sağlar. Bu da o sektörde yer alan tüm SERP ahalisinin siyah şapka taktiklerden vazgeçmemesinden kaynaklanır.
O nedenle evet, siyah şapka taktikler hala geçerlidir ve maalesef bazı sektörler ve projeler için zorunludur bile diyebiliriz.
8. Yapay zekanın hayatımıza girmesi SEO çalışmalarını sizce nasıl etkiledi? düşünceleriniz nelerdir?
BD; Yapay zeka, SEO’da çok ciddi vakit alan birçok şeyi daha hızlı ve ulaşılabilir hale getirdi. Bunlardan bir tanesi de şüphesiz içerik oluşturma
süreçleri. Bu “kolaylaştırma” durumu da beraberinde düşük halite ve seri üretim zorluğunu getirdi.
Bu zorluk ileride Google’da inanılmaz fazla içeriğin var olmasına, tarama bütçeleri konusunda cimriliğe ve doğal olarak index süreçlerinin aksamasına neden olacaktır.
Google botlarına çok daha fazla bütçe ayırmak istemeyecektir ve bazlı sınırları muhtemelen kapalı kapılar ardında getirecektir. Bu da niş içeriklerin kaybolmasını kolaylaştıracaktır.
Ancak tabi Yapay zeka ile savaşmayı düşünmeden, nasıl etik ve etkili bir şekilde kullanabileceğimizi öğrenmek ve süreçlerde faydalanmak gerekir. Aksi halde geri planda kalırız.
9. Google zaman zaman bazı faktörlerin SEO faktörü olup olmadığına dair duyurularda bulunuyor siz bunları kabul ediyor musunuz?
BD; Google Dünya’nın en büyük şirketlerinden ve kazanç anlamında ciddi kar oranlarına ulaşan şirketlerinden bir tanesi. Ancak Google temel gelirini içerik üreticileri sayesinde aktif olan arama motorundan sağlamaktadır.
Bu nedenle hem kendini korumak hem de web site sahipleri tarafından hala arzulanan bir arama motoru olmak adına “ip üstünde cambaz” gibi davranmaktadır.
Söylediği duyuruları dinlemeli, araştırmalı ancak harfiyen uygulamamalıyız. Daha çok sistemlerini öğrenmek ve neyi sevdiklerini onlara sormadan anlamaya kafa yormamız gerekir.
10. Backlinklerin önemi sizce hala aynı mı? Doğru backlink stratejisi sizce nasıl olmalı?
BD; Backlinklerin önemi bence hala aynı değil, daha da artmış durumda. Ancak yıllar öncesine kıyasla, SEO kriterleri içerisindeki payı büyümüş değil. Sadece otoriter olmak adına, saygınlık ve Google tarafından tespit edilebilir olmak adına vazgeçilemez konumunu korumakta.
Birçok proje için link inşa süreçleri yürütmeden başarıya ulaşmak maalesef mümkün değil. Ayrıca bence mümkün de olmayacak. İçerik üretiminin kolaylaşması nedeniyle “otorite” çok fazla önem kazanacak ve backlinkler de paha biçilemez olmaya başlayacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken doğru backlink stratejisi ise;
- Agresif olmamak,
- Alaka düzeyini bozmamak,
- Çeşitlilik sağlamak,
- Rakipler ile aynı olmaktan kaçınmak ve geride kalmamak olacaktır.
11. SEO Sektöründe nelerin değişmesini veya gelişmesini umuyorsunuz?
BD; SEO sektöründe etik anlamda gelişmeler olması gerektiğini düşünüyorum. Birçok projede yapılan saldırılar nedeni ile korkunç şeyler ile karşılaşıyoruz. (Anti-SEO saldırıları) Bu nedenle ilk olarak etik açıdan beklentilerim var.
Bununla birlikte Google payının düşmesini ve daha iyi yönetilen, tek el olmayan bir arama motoru çeşitliliğinin de sektörde olması gerektiğini düşünüyorum.
12. SEO’ya yeni başlayanlar için tavsiyeleriniz nelerdir?
BD; SEO çalışmalarına, kariyerine yeni başlayacak kişilere;
- Çok denemelerini,
- Çok çalışmalarını,
- Üretmelerini tavsiye
Çünkü ülkemiz bu konuda çok geride. Google tarafından her çıkan gelişme ülkemizde çok uzaklarda denenmeye başlayarak bizlere ulaşıyor.
Araçlara ulaşım gitgide zorlaşıyor. O nedenle fazla çalışmak ve farklı olmak bizi geliştirecektir.
Bununla birlikte asla “ben oldum” demeyecek kişilerim marketing kariyerlerine başlamalarını tavsiye ederim. Çünkü SEO ve genel olarak marketing sizi çok çabuk eskitebilecek derecede hızlı gelişiyor.
13. Bir web sitesinin SEO başarısı için en önemli faktörleri sizce nelerdir?
BD;
- Taranabilirlik ve Index
- Otorite
- Alaka Düzeyi
- Kullanıcı deneyimi
14. SEO popülerleştikçe SEO eğitimleri artıyor sizce kaliteli bir SEO eğitimini kaliteli yapan şey nedir?
BD; Burada ilk olarak şunu bilmek gerekir. Hiç bir eğitim sizi uzman yapmaz ve sizlere altın tepside bir kariyer sunmaz. En iyi eğitim ufuk açan ve sizleri heveslendirecek, sizlere yol gösterecek eğitimlerdir.
Ayrıca bir eğitimi kaliteli yapan, eğitmenin “eğitim” alanındaki becerisi, anlatımı ve sadeliğidir. Çünkü her uzman bir eğitmen olamaz.
O nedenle bir eğitim almadan önce varsa söz konusu eğitmenin ücretsiz videolarına göz atın, kendisi ile iletişime geçip sorular sorun ve verdiği cevapları inceleyin.