Backlink, web sitelerin değerini ölçmek için önemli bir seo faktörü. Seo, arama motoru optimizasyonu sektöründe genellikle tüm çalışmaların hepsi backlink çalışmasına dayandırıldığını görmüşsünüzdür fakat bu durum böyle değil. Backlink nedir, backlink ne işe yarar web siteleri optimize ederken nasıl bir backlink çalışması yapmanız gerektiğini yazımızda hazırladık.
Backlink Nedir?
Backlink, web sitelerin birbirlerine verdiği referans bağlantı olarak adlandırılmaktadır. Bir sitenin banner, yazı, kelime, içerisine diğer sitenin “www.siteadı.com” linkini eklemesiyle yapılmaktadır. Pek çok farklı backlink türü, backlink çalışması bulunabilir bu backlink çalışmalarının en doğru şekli doğal olması ve değerli sektörel backlinklerin olması gerekmektedir.
Backlink Ne İşe Yarar?
Backlink sahibi olmak sitenizin google’ doğru, güvenilir içerikler ürettiğinin sinyalini vermektedir. Backlink sahibi olmak sitenizi rakip sitelerle rekabet edebilmesini sağlayarak arama dizininde ön sıralara çıkmanızı sağlar.
Backlinkler sayesinde aranma yapıldığında google ilk sıralarda sizi önerebilir çünkü içeriğiniz pek çok backlinke sahip olması google bu içeriğin doğru olduğu sinyalini verecektir.
- Backlinkler sayesinde güvenilirlik ve marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.
- Pagerank değerini arttırır.
Backlink Stratejisi Nasıl Yapılır?
Backlink stratejisi, arama sonuçlarında ön sıralara çıkabilmek için doğal yöntemleri uygulayarak elde edeceğiniz değerli bağlantılar ile kurgulanması gerekmektedir. Backlink stratejisini doğru uyguladığınız takdirde arama sonuçlarında fark edilebilir bir sıralama yükselişi ve organik trafiğinizin arttığını göreceksiniz.
1. Sektörel Backlink Alın
SEO sektörü çok gelişmediği zamanlar da backlink elde etmek arama sonuçlarında ön sıralara çıkabilmek için yeterli bir stratejiydi fakat bu backlinklerin çok fazla kullanılması ve kullanıcı deneyimine uygun olmayan içeriklerin ilk sayfaları işgal etmesinden sonra backlink kullanımında da algoritma güncellemelerine gidildi. Backlink alırken sektörel backlinkler elde etmek web sitenizin alakalı olduğu konu hakkında bir siteden referans gösterilmesi google için sitenizin kaliteli çalışmalar sergilediğinin sinyalini almaktadır. Sektörel backlinkler elde ettiğiniz de rakip web siteleri arama sonuçlarında geçebilir rekabet edebilirsiniz.
2. DR ve PR Puanı Yüksek Backlinkler
DR, ve PR puanı yüksek backlinkleri elde etmek çok önemli çünkü bu web siteler google gözünde otoriter ve arama sonuçlarında ön sıralara çıkmayı sağlayabilecek en kaliteli sitelerdir. Fakat bu tarz backlinkleri alırken genellikle gelişigüzel almak zararlı sonuçlar yaratabilir bu yüzden yine sektörel backlinkler elde etmenizi öneriyoruz.
3. Aceleci Olmayın
Backlinks elde ederken web sitenizde ki tüm içeriklere birden backlink almak google botları gözünde spama düşmenizi ve google cezaları ile karşılaşmanıza neden olabilir. Web sitenizin büyümesi için zamanla ve yavaş yavaş çalışmalar yürütmelisiniz bu backlinkler içinde geçerlidir. Backlinkleri haftada 10 tane olacak şekilde alın. Algoritmaların ne kadar backlinki spam olarak işaretlediği konusunda tartışmalar olsa da genellikle ayda 100 backlink olarak bilinmektedir.
Backlink Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Backlinks bir web sitenin itibarını değerini arttırmak için gerçekten çok önemlidir fakat backlinks almak demek her siteden her bağlantıdan almak anlamına gelmemeli backlink alırken dikkat etmeniz gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Backlink alırken dikkat etmeniz gereken kriterleri aşağıda listeledik.
- Sektörel backlinks alın.
- DR Puanı yüksek backlinkler elde edin.
- Ücretli backlinks almaktan kaçının.
- Backlinlerin silinmemesine dikkat edin.
- Dofollow backlinkler alın.
- Backlinksprogramlarını kullanmayın.
- Rakiplerinizi analiz ederek backlinks elde edin.
- Kullanıcıların paylaşabileceği dönüşüm yaratacak backlinkler elde edin.
Backlink Çeşitleri
Pek çok farklı backlink türü, backlink çalışması bulunabilir bu backlink çalışmalarının en doğru şekli doğal olması ve değerli sektörel backlinklerin olması gerekmektedir. Aşağıda yer alan backlink çeşitleri genellikle sektörel ve kullanım amaçlarına göre değişmektedir. Çok bilinen bir efsanenin aksine “edu” uzantılı yorum backlinkler ile sıralama arttırmayı düşünmek web siteler için zararlıdır. Bu yüzden aşağı daki backlinklerin çeşitliliği kendi alakaları ile kullanıldıkları sürece geçerlidir.
- Do Follow Backlinker
- No Follow Backlinkler
- Edu Backlinker
- Gov Backlinker
- Sponsor Backlinks
- Sosyal İmleme Siteleri
- Form tanıtım backlinker
İlginizi Çekebilir: Twitter Kodları
Dofollow Geri bağlantı listesi:
- Coursera
- MDN web docs Mozilla
- Github
- Tumblr
- Nature
- Gravatar
- Slideshare
- Openstreetmap
- Bbpress
- Onetab
- Granta
- Noriskdomain
- Storify
- Localstack
- Hubpage
- Buzzle
- Sooperarticles
- Ehow
- Judysbook
- Seekingalpha
- Selfgrowth
- Biggerpockets
- Brighthub
- Moz
- Webgenio
- Directorylist
- Webpronews
- Thefreelibrary
- Articlecity
- Flickr
- Blogger
- Dailystregth
- Zotero
- Eternagame
- Discussionapple
- Diigo
- Search engine people
- Wp SEO tricks
- Web hosting one dollar
EDU ve Gov Uzantılı Dofollow Backlink listesi:
- Michigan State University
- Tech Websites
- Berkeley Blog
- Amcollege
- New Paltz
- NC State University
- Public Health Law site
- Academia
- Edublog
- University of Texas Arlington
- International Relations American University
Yüksek DA Puanlı Blog Yorum Siteleri
- Successfulblogging.com
- NeilPatel.com
- shoutmeloud
- ProBlogger
- Rankwordpress
- Digitechnopost
- Quicksprout
- Matthew Woodward
- 99techpost
- Internet Marketing Ninjas Blog
- SmartPassiveIncome
- Backlinko
- Blog.blogbing
- Growmap
- ChrisDeeWaard
- Torrefsland
- Express writers
- Migrationology
- We3travel
- Blogging tips
- SmartBlogger
- National Oceanic and atmospheric administration
- Justagirlandherblog
- Inspire To Thrive
- TechSpot
- MostlyBlogging.com
- All Tech Buzz
- Gotch SEO
- Maketecheasier
- Robbie Richards
- Writetodone.com
Yüksek DA Puanlı Dofollow Backlink Listesi
- WordPress
- Microsoft
- Dell
- About.me
- StudioPress
- Livejournal
- Instructables
- Amazon
- Deviantart
- Disqus
- IBM
Kaynaklar
Backlinks nedir ve backlinks stratejisi nasıl yapılrı adlı yazımızda kullandığımız türkçe ve ingilizce kaynakların listesi:
- Backlink Nedir?
- Backlink Stratejisi Nasıl Yapılır?
- Backlink Çeşitleri Nelerdir?